JEDNO OSEĆANJE NAJAVLJUJE SRČANI UDAR Nikad ne bi ste rekli, ali ovo je ustvari prvi signal da se bliži velika pretnja
Foto: Freepik

Srčani udar se može javiti uz najrazličitije simptome, a za pacijenta i njegovu okolinu je najvažnije da ih prepoznaju kako bi mu se što pre ukazala lekarska pomoć.

Zato je važno stalno pratiti fizičke ali i psihičke signale koje nam telo šalje. Kod mnogih pacijenata primećene su dve pojave. Prvi je osećaj da se bliži neka velika pretnja, dakle, doživljaj anksioznosti pre bilo kakvih fizičkih tegoba. Drugi je bol u grudima, kod nekog vrlo blag, više kao osećaj težine, a kod drugih oštar i probadajući.

Simptomi srčanog udara mogu biti i nedostatak vazduha, mučnina, znojenje, vrtoglavica. Žene se ređe od muškaraca požale da se osećale umor ili patile od nesanice pre infarkta. Često prijavljuju da im se bol širio u predelu leđa, ramena pa i abdomena, kao i da su imale mučninu i povraćanje.

Uz to, mogu se javiti vrtoglavica, znojenje pa čak i nesvestica, a žene povezuju ove simptome sa raznim drugim tegobama. 

Rizik od srčanog udara se može smanjiti zdravom ishranom, kao i redovnim vežbanjem, koje treba da traje oko 150 minuta nedeljno.

Komentari (0)

Loading