dezodorans
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Dok se temperatura u telu podiže, hiljade znojnih žlezda počinju da se pripremaju da ohlade telo. Prosečna osoba poseduje oko 2,6 miliona znojnih žlezda – ugrađeni termostat. Ovaj sistem čine ekrine i apokrine žlezde.

Znoj koji potiče iz oba tipa ovih žlezda nema miris. Miris tela potiče od bakterija koje žive na koži. Bakterije metabolišu proteine i masne kiseline koje luče ekrine žlezde proizvodeći miris. Na miris često utiče tip bakterija koje žive na koži i vrsta hrane koju čovek jede.

Često neprijatan miris je razlog zašto su se dezodoransi i antiperspiranti probili na tržište. Mnogi ljudi zapravo nisu svesni da su neki od antiperspiranata zapravo droge koje menjaju fiziologiju tela.

Antiperspiranti sadrže aktivni sastojak za koji je naučno dokazano da ubrzava starenje mozga i uzrokuje Alchajmerovu blest.

Dezodoransi funkcionišu tako što ubijaju bakterije koje žive na koži. Komercijalni dezodoransi često sadrže hemijske arome koje ometaju hormone, apsorbuju se u kožu i ometaju endokrini sistem.

Prirodni dezodoransi koriste esencijalna ulja na biljnoj bazi kao alternativu hemikalijama. Mnoga esencijalna ulja daju veću snagu dezodoransima zato što često poseduju antibakterijska svojstva.

Antiperspiranti, s druge strane, funkcionišu potpuno drugačije. Oni blokiraju znojne žlezde ne dozvoljavajući im da luče proteine i masne kiseline.

Većina antiperspiranta se proizvodi sa solima aluminijuma kao što su aluminijum hlorid, aluminjum hlorohidrat ili aluminijum-cirkonijum jedinjenja.

Aluminijum je 1986. godine prvi put prepoznat kao neurotoksin u SAD, kada je izdata dozvoljena količina aluminijumovih soli u vodi koja iznosi 0,05 do 0,2 mg/l.

Jedno istraživanje koje je sprovedeno 2010. godine je pokazalo da aluminijumove soli mogu povećati nivo glijalne aktivacije, zapaljenskih citokina i amiloidnih prekursora proteina u mozgu. Ovo su sve indikatori ubrzanog starenja mozga.

Na proizvodima se često i označava da upotreba proizvoda može izazvati oštećenja bubrega.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading