KORACI KO LAKI OBLACI Stopala nose celo naše telo, a vi im možete olakšati taj težak i mukotrpan posao
Foto: Shutterstock

Veoma često se dešava da je uzrok problema upravo u položaju stopala, njegovom izgledu, načinu gaženja, kažu u Centru za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i fitnes "Master Physical".

Uzroci nelagode

Problemi u stopalima, a koji dovode do bolova u njima, ali i u drugim delovima tela su: spušteni ili podignuti svodovi, čukljevi, nestabilnost  skočnog zgloba, metatarzalgija, petni trn, upala tabanske fascije… U tom slučaju jedno od rešenja je upotreba ortopedskih uložaka.

Problem je rešiv

Ortopedski ulošci su umeci koji se stavljaju u obuću i na njih se oslanja tabanska strana stopala.

Da bi ortopedski uložak imao svrhu i bio rešenje problema ili bar deo rešenja, potrebno je da se izradi po meri, za svako stopalo posebno. Bitno je istaći da se individualno rađeni ulošci veoma razlikuju od univerzalnih uložaka koji se mogu kupiti u apotekama. Jasno je da jedna veličina i oblik uloška ne mogu biti rešenje za sve probleme.

KORACI KO LAKI OBLACI Stopala nose celo naše telo, a vi im možete olakšati taj težak i mukotrpan posao

Foto: Shutterstock

 

Šta je potrebno za uložak po meri?

Nakon uzimanja anamneze od pacijenta, radi se pregled i vizuelni i palpatorni. Procenjuje se stanje i izgled stopala, pokretljivost zglobova, mišićna snaga. Posmatra se kako se stopalo ponaša dok stojite, kako dok se krećete, koračate, a kako dok trčite ili pri doskoku. Poslednji korak je skeniranje stopala na specijalizovanoj podlozi, kompjuterizovanoj ploči. Na njoj se prikazuju sile koje prolaze kroz stopalo dok je i u miru i u pokretu. Takođe, prikazuju se tačke opterećenja od blagog do najvećeg, zatim stepen spuštenih svodova. Na osnovu nalaza, rezultata i dobijenih parametara izrađuje se tačna specifikacija na osnovu koje se će se izrađivati uložak.

Funkcija uloška

Podržava svodove, sprečava grčeve u mišićima stopala, održava cirkulaciju, smanjuje bolove u stopalima, potkolenicama, kolenima, kukovima, leđima, sprečava nastanak i koriguje deformitete poput X ili O nogu, pruža veću stabilnost skočnom zglobu, daje bolju amortizaciju telu pri hodu, poboljšava biomehaniku stajanja i hodanja…

Dobri i kao prevencija

Ortopedski ulošci mogu da se nose ne samo za rešavanje problema, već se koriste kao rasteretni ulošci i u cilju prevencije, posebno kod sportista i kod osoba koje puno stoje. Pravilna podrška za stopala omogućava telu da pravilno prebacuje opterećenje, da koristi druge zglobove u punom obimu za pokrete za koje su zaduženi, smanjuje ili ublažava bolove i tegobe.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading