Ojačajte pluća i srce:  Probajte med od kestena
Foto: Shutterstock

Med se sastoji od fruktoze, saharoze, glukoze, vode i vitamina, minerala i oligoelemenata. Taj odnos je različit u zavisnosti od vrste i kvaliteta meda, ali je uvek savršeno izbalansiran.

Što znači da pčele od onoga što mogu da sakupe u prirodi i što im je dostupno, uspešno naprave savršenu hranu. Upravo boja meda zavisi od biljaka sa kojih je sakupljan nektar pa se kreće od svetlo žute do tamno braon.

Kestenov med

Kestenov med je specifične, crveno-smeđe boje. Teškog je ukusa pa mnogima ne odgovara. Zbog svog snažnog antibiotičkog delovanja jedan je od najlekovitijih vrsta meda i koristi se kod gotovo svih bolesti i upala.

Pogodan je i za osobe koje pate od gastritisa, a ovaj prirodni preparat pre svega ima jako izražena antioksidantna svojstva, jer štiti organizam od opasnih bakterija, neutrališe slobodne radikale i poboljšava imunitet.

Deluje kod čira na želucu, žutice, bakterija u mokraćnom sistemu, slabe cirkulacije i oslabljenog srčanog mišića. Pomaže kod problema sa probavnim sistemom. Velika kašika kestenovog meda pre spavanja pomaže protiv zatvora. Mnogi ga koriste i za oralnu higijenu jer čisti zube bolje od zubne paste. Pušačima, kojima organizam gomila toksine i koji često imaju problema sa kašljem, preporučuje se da pojedu ujutro natašte jednu veliku kašiku kestenovog meda.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading