PREDRAG KON: "Primiću 3. dozu iste vakcine, što ne znači da sam u pravu!"
YT/ NM Novi magazin

Dok se broj zaraženih virusom korona povećava, Vlada Srbije je saopštila da od danas, 17. avgusta, počinje imunizacija trećom dozom vakcine. O tome šta nas očekuje u narednim danima je za tvK1 govorio epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon.

"Što se samog broja tiče, tek će krenuti porast, bilo bi očekivano u toku ove nedelje da prosečno bude oko 1.500, tako da očekujemo u narednih danima da brojevi budu nešto veći. Klinička slika je ista, ništa novo nema, osim što se pojavljuju mlađi ljudi, prvenstveno zbog toga što nemaju zaštitu. Što se tiče vakcinisanih, nemam tačan podatak jer će se pojavljivati i vakcinisani koji će biti u bolnici, to da bude jasno, da će dolaziti do proboja imuniteta, pogotovo kod starijih. Znači oni koji su stariji, u ovakvoj situaciji, kad cirkuliše virus, zato i postoji ta treća doza, mogu zbog tog staračkog gubitka imuniteta da nemaju dovoljnu zaštitu i onda obolevaju. Zbog toga se ponovo daje vakcina, taj vakcinalni imunitet je ograničenog trajanja, to je posalo jasno u Izraelu, već sada se uočava pad imuniteta".

Dr Kon dodaje i da broj vakcinisanih u bolnicama nije preterano bitan podatak jer odaje pogrešan utisak.

"Ako gledate koliko je u bolnicama vakcinisanih, to je slab podatak, zato što tu imate utisak da vakcina uopšte ne deluje. To nije tako, u zemlji koja ima visok stepen vakcinacije morate da posmatrate na 100.000 vakcinisanih i nevakcinisanih. Kada se tako uporedi kolika je koincidencija vakcinisanih i nevakcinisanih, vidi se da je mnogo više hospitalizovanih nevakcinisanih. Taj broj vakcinisanih u bolnicama je samo pokazatelj da dolazi do proboja imuniteta, i to u svim uzrastima, ali posebno kod starijih i onih koji su posebno osetljivi".

Počelo je davanje treće doze, a epidemiolog je otkrio da će je i on primiti, pa saopštio i koje će cepivo odabrati.

"Ja ću svakako primiti treću dozu, istu kao prve dve doze, tako sam naučio iz 30-godišnjeg rada, što ne znači da sam ja u pravu".

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Lepica

17.08.2021 13:57

Da li ce se neko vakcinisati i koliko doza ce primiti je intima! Licna stvar svakog gradjanina!!!