Obratite pažnju: Način vožnje može da otkrije rane znake Alchajmerove bolesti
Foto: Freepik

Naučnici upozoravaju da neke od ovih malih promena koje nam se dešavaju tokom godina ne bi trebalo zanemariti, jer način na koji vozite može ukazivati na ranu fazu Alchajmerove bolesti.

Da bi to dokazali, sproveli su eksperiment u kojem se grupa vozača starijih od 65 godina u Misuriju, SAD, složila da im godinu dana prate svaku vožnju GPS-om, prenose mediji.

Cilj studije Drives – koji su na Univerzitetu u Vašingtonu u Sent Luisu predvodili Ketrin Ro i Ganeš Babulal, a finansirali su ga Nacionalni institut za starenje – prema BBC-u je trebalo da sazna da li samo proučavanje navika ove grupe vozača može da otkrije početak bolesti – bez potreba za invazivnim ili skupim medicinskim postupcima.

Nakon 365 dana prikupljanja informacija, naučnici su uvereni da mogu. Među 139 ljudi uključenih u studiju, medicinski testovi su već pokazali da je oko polovine njih imalo vrlo ranu ili „predkliničku“ Alchajmerovu bolest. Druga polovina nije.

Analiza njihove vožnje otkrila je vidljive razlike između dve grupe. Konkretno, oni sa pred kliničkom Alchajmerovom bolešću vozili su sporije, napravili su nagle promene smera vožnje, vozili manje noću i ukupno prešli manje kilometara. Tokom vožnje posetili su manje različitih destinacija, držeći se uvek istih, već poznatih ruta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading