OD SLEDEĆE NEDELJE KRIVULJA SE PENJE I NEĆE SE ZAUSTAVLJATI MESECIMA! Dr Kon izneo zabrinjavajuće podatke o novom talasu korone
Foto: printscreen/tvprva

Delta soj je stigao u Srbiju, broj novozaraženih je trocifren, a dr Predrag Kon je kazao da će talas rasta trajati narednih nedelja "i to ne nedelju, dve".

"Učinili smo šta smo mogli da se povećaju brojke vakcinisanih, i postupno rastu. Započeli smo porast broja novozaraženih koji će se pretvoriti u talas, samo je pitanje kojom brzinom, iz nedelje u nedelju će se povećavati brojevi. Postepeno ćemo se navići na trocifrene brojeve koji će se već sledeće nedelje 'odmaknuti' od stotke. Čim pređemo trocifreno, očekuje se dalji rast", rekao je on za tv Prva.

"Istina, to zavisi od poštovanja mera, samo od toga, jer je vakcinisanost takva kakva jeste. Da se poštuju mere, moglo bi da bude daleko blaži porast koji ne nastaje naglo. Ako se ne poštuju, biće brži porast ali će nešto kraće trajati. Mi moramo da računamo da ćemo narednih nedelja, da neko ne misli jednu-dve, trajaće osam i više nedelja, imati ovakvu situaciju", rekao je on.

"U Beogradu je prošle nedelje bio 1,5 odsto pozitivnih, ali treba shvatiti da je pre toga bio samo jedan odsto. Da li je to značajan broj? Možda se nekome ne čini, meni kao epidemiologu je itekako značajan. Mi još uvek imamo solidnu situaciju, ali sa naznakom porasta. Nema govora da se to neće desiti", rekao je on.

"Virus se promenio i postao prenosiviji, a mi nismo došli do kolektivnog imuniteta i zato se ovo dešava. Bilo bi dobro da u letnjem periodu prođemo sa što manjim porastom, jer se onda sve menja, biće mirnije početkom septembra. No, rano je za svega tri dana trocifrenih brojki govoriti unapred", rekao je on.

Ne možemo mi kao Kinezi, to je stvar mentaliteta

Dr Kon je prokomentarisao i nove mere u Kini, rekavši da je Srbija dokazala da ne može kao Kina i to zbog mentaliteta. 

"Sada je nama, uslovno rečeno, svejedno šta se u Kini dešava. Kina se brzo zatvara, njima je najvažnije sprečiti što pre prenošenje virusa. Mi smo u potpuno drugoj fazi, mi rešavamo ovu situaciju povećanjem broja imunih, sami sebi smo dokazali da ne možemo kao Kinezi, to je nemoguće. Naš mentalitet i sposobnosti nisu takve, za takvo drastično sprovođenje mera uz maksimalno poštovanje. I naša ekonomija to ne može da izdrži", rekao je on.

Turisti iz Indije

Državljani Indije prethodnih dana masovno dolaze u Srbiju, ali Kon kaže da postoji protokol za ponašanje.

"Ništa mene ne zabrinjava ako se poštuju mere, bez ikakvog problema i pardona, što bi se reklo, to sve prolazi. Imaju testove i karantin kada dolaze, posebno se odvoze u smeštaj, opet se testiraju posle sedam dana i tek ukoliko su pozitivni uključuju se zdravstvene vlasti, zavodi i instituti, prvenstveno epidemiolozi. Pročitao sam da je to četvorocifren broj ljudi, ali to ne znači ništa. Ako sve vreme imamo testove i praćenje dolazaka, mi nemamo problem. Bar da ja znam, nemamo prijavljen slučaj zaraženog Indijca", rekao je on.

Komentari (0)

Loading