OVO SU SKRIVENI SIMPTOMI ŠEĆERNE BOLESTI: Neprijatan zadah, svrab, umor... Evo ko ima najveći rizik od dijabetesa
Foto: Shutterstock

Nove studije pokazale su da 25% ljudi koji boluju od dijabetesa tipa 2 nisu znali da imaju ovu bolest. Šećerna bolest je postala najčešće oboljenje savremenog doba. Kako biste započeli proces lečenja i na vreme promenili stil života koji bi mogao doprineti u prevenciju i lečenju bolesti, važno je da ne zanemarite simptome koje vam telo šalje. 

Ovo su skriveni i najčešći znaci šećerne bolesti (dijabetesa):

- Češće uriniranje nego obično jeste znak za uzbunu. Naime, kada telo postane manje efikasno u regulisanju glukoze, više šećera ulazi u krvotok, a telo ga izbacuje preko urina.
- Češće uriniranje dovešće i do povećane žeđi.
- Nagli  gubitak kilograma jeste simptom dijabetesa 2.
- Ukoliko ste gladni i tom prilokom imate drhtavicu, vreme je da proverite nivo šećera u krvi.
- Konstantni umor je važan simptom na koji treba da obratite pažnju.
- Kada je šećer u krvi u disbalansu, moguća je promena raspoloženja i nervoza.
- Zamagljen vid takođe je jedan od simptoma dijabetesa tipa 2.
- Ukoliko vam rane i modrice sporije zarastaju, proverite krvnu sliku. Kada je nivo šećera u krvi visok, koža se sporije regeneriše.
- Trnci u nogama, usled oštećenja nerava, simptom je dijabetesa tipa 2.
- Češće urinarne infekcije i gljivična oboljenja, u urinarnom traktu, takođe su znak za uzbunu.

Mogu se pojaviti i drugi, manje česti simptomi poput svraba i suvoće kože, neprijatan zadah, mučnina i bolovi u stomaku, gljivične infekcije...

Istraživanja širom sveta pokazuju da, osim genetskog faktora, najveći rizik od dijabetesa tipa 2 imaju osobe koje dugo sede, ne bave se fizičkom aktivnošću i hrane se nezdravo. Promena načina života je od presudne važnosti u prevenciji šećerne bolesti, pa se preporučuje da usvojite zdravu i izbalansiranu ishranu i tri do pet puta nedeljno imate fizičku aktivnost od najmanje 30 minuta.

Za smanjenje rizika preporučuje se izbegavanje slatkih napitaka i ogrničenje alkohola, a umesto toga možete piti vodu, kafu i čaj, ali bez ikakvih zaslađivača.Konzumiraje više svežeg povrća, posebno zelenog lisnatog, a konzumiranje voća ograničete na dve porcije svežeg voća dnevno. 

Najveći izazov su ugljenihidrati, pa se potrudite da konzumirate hleb i testenine od žitarica od celog zrna. Preporuka je i da crveno meso zamenite belim, a koristite isključivo nezasićene masnoće poput maslinovogulja.

Ne morate skroz izbegavati grickalice i slatkiše, samo izaberite zdraviju varijantu. Na primer, umesto čipsa jedite orašaste plodove, ali u ograničenoj meri. Umesto visokokaloričnih kolača punih šećera, možete napraviti voćnu salatu.

Fizička aktivnost je neophodna za zdravlje celog organizma, pa tako i za borbu protiv povišenog nivoa šećera u krvi. Ako niste u kondiciji, možete šetati, voziti bicikl, vežbati jogu za početnike ili pilates.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading