ONI SU GLAVNI KRIVCI: Zbog ovih hormona ne možete da smršate!
Foto: Pirntscreen

Uobičajeno pravilo „jedi manje – troši više“ samo je delimično tačno. Glavni razlog za višak kilograma su metabolički poremećaji i hormonska neravnoteža. Efekat hormona na ljudski život ogleda se u brzini metabolizma, apetitu, gubitku ili povećanju telesne težine i drugim fiziološkim procesima. I prva stvar koju treba uraditi pre nego što krenete u „gubitak sopstvene težine“ je konsultacija sa endokrinologom.

HORMONI KOJI UTIČU NA TEŽINU

Leptin

Ovaj hormon reguliše apetit i odgovoran je za metabolizam energije. Zove se hormon sitosti ili glavni hormon gojaznosti. Nizak nivo leptina povećava apetit i dovodi do gojaznosti. Ako u ćelijama tela ima puno masti, nivo leptina raste, čime mozak dobija komandu: „Prestani da jedeš!“ Ali višak leptina stvara veliku verovatnoću tromboze.

Grelin

Proizvodi se u gastrointestinalnom traktu i izaziva glad. Grelin stimuliše nervni sistem i štiti kardiovaskularni sistem. Ako često grickate, imaćete nizak nivo grelina, ali anksioznost i depresivni stres se nakupljaju. Povećani nivo hormona u nedostatku hrane smanjuje anksioznost. Ispada začarani krug – nakon dijete se probudi brutalni apetit i glad, što je vrlo teško suzbiti.
Zbog toga morate jesti ne više od 4-5 puta dnevno, od čega su 2 obroka lagane grickalice. Posebnu pažnju treba posvetiti doručku, on bi trebao biti obavezan.

Estrogen i progesteron

Ženski polni hormoni se manifestuju nakon 45 godina, kada žene uđu u menopauzu. Nizak nivo estrogena pospešuje taloženje masnih ćelija u abdomenu. A nizak nivo progesterona dovodi do toga da telo zadržava više tečnosti, stoga se telesna zapremina povećava.

Testosteron

Poremećaji menstruacije i policistične bolesti jajnika ponekad su uzrokovani povišenim nivoom testosterona. To dovodi do nekontrolisanog debljanja, dlaka na licu, akni i neplodnosti. Tokom menopauze, nizak nivo testosterona smanjuje metabolizam, što takođe uzrokuje gojaznost.

Insulin

Proizvodi ga pankreas i igra veoma važnu ulogu u metabolizmu masti, potiskujući aktivnost enzima koji razgrađuju masti. Insulin pospešuje pretvaranje viška šećera u masno tkivo. Ako volite slatkiše, znajte da ako jedete previše toga dramatično povećavate nivo insulina i kao rezultat, pojavljuju se suvišni kilogrami sa strane.

Hormoni štitne žlezde

Problemi sa štitnjačom mogu dovesti do debljanja. Hormoni štitne žlezde su aktivatori razgradnje masti. Sa malim nivoom ovih hormona, javlja se hipotiroidizam – bolest kod koje se povećava taloženje masti i osoba snažno i neravnomerno dobija na težini. A kod hipertireoze (Graves-ove bolesti) dolazi do teške iscrpljenosti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading