Doktorka Rsovac: Sve veći broj postkovid reakcija kod dece! Izgleda kao septični šok!
Foto: printscreen/tvvesti

Načelnica Intenzivne nege Univerzitetske dečije klinike Tiršova dr Snežana Rsovac ističe da ustanova od početka epidemije nesmetano radi sve uobičajene dijagnostičke i terapijske procedure za decu koja nemaju kovid infekciju, niti su supektna.

"Predodređeni smo da primamo najteže pacijente koji imaju kovid infekciju ili postkovid komplikacije, koji moraju da se operišu ili imaju onkološku terapiju i za njih smo odvojili celo jedno krilo zgrade", rekla je Rsovac za TV Vesti i istakla da se vodi računa da nema ukrštanja crvene i zelene zone.

Govoreći o deci koja traže pomoć zbog kovid infekcije, ona je navela da se klinička slika razlikuje od slučaja do slučaja:

"Klinička slika je različita, najčešće je temperatura u pitanju, deca povraćaju ili imaju dijareju, mogu da kašlju, neka imaju i poremećaj i u srčanoj funckiji, funkciji rada jetre, bubrega...To jako mali procenat".

"Postoji porast inficirane dece u poslednjih mesec, mesec i po dana. Najverovatniji razlog je mutirani, bitanski soj virusa koji je dokazano preuzeo primat u našoj populaciji. Deca do treće, četvrte godine retko imaju težu kliničku sliku, kao i novorođenčad. Transimisija tokom trudnoće kroz posteljicu do sada nije kod nas potvrđena. Najviše simptome ispoljavaju deca u predškolskom i školskom uzrastu i tu imamo značajan porast obolelih",  navela je Rsovac.

Kako je dodala, deca se brže oporavljaju, a dešava se da imaju blagu formu, a da posle par nedelja razviju postkovid komplikaciju PIMS ili MISC inflamatporni nekontrolisani odgovor celog organizma, koji izgleda kao septični šok.

U prethodna dva meseca je bilo, navela je Rsovac, takvih 40 slučajeva.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading