NE TROŠITE PARE NA SKUPE KREME Sa malo novca i sastojaka napravite prirodnu pomadu koja će preporoditi vašu kožu
Foto: Shutterstock

Hajdučka trava efikasno koristi za kožne bolesti. Koristi se kod raznih nečistoća kože, akni, apscesa, ekcema, bubuljica i lišajeva, kada se kozmetički problemi rešavaju tonikom i pranjem kože.

Kao antiseptik deluje na opekotine, osip, ispucalu kožu ruku, kraste, bradavice na grudima, razne upale kože, seboreju i psorijazu. Livade su prebogate ovom biljkom. Koliko je jestiv, toliko je vredan u kozmetici i tretmanu kože. Postoje skupe kreme za ublažavanje kožnih alergija, psorijaze, akni i nege kože koje sadrže ovu biljku.

Ove kreme su generalno neverovatno skupe, a hajdučke trave ili hajdučke trave možete naći svuda, a za pravljenje kvalitetne, prirodne i lekovite kreme nije vam potrebno mnogo novca i sastojaka.

Potrebno je:

  • 1,5 dcl maslinovog ulja,
  • hajdučka trava (cveće i lišće),
  • 7-8 komadića pčelinjeg voska,
  • eterično ulje za miris

Malo zagrejte maslinovo ulje. Koristite domaće maslinovo ulje iz pouzdanog izvora. Uzimate stabljiku hajdučke trave i rukom povlačite listove u suprotnom smeru rasta i tako uklanjate mlade listove. Isecite male cvetove makazama. Pomešajte cvetove i listove u maslinovom ulju.

Odrediti količinu hajdučke trave tako da svi listovi i cvetovi budu potopljeni u datu količinu maslinovog ulja. Za to je dovoljna jedna mala veza hajdučke trave. Sve zajedno zagrevate na zaista blagoj (najnižoj) temperaturi. Smesu pritiskajte kašikom za pire da oslobodite što više njenih lekovitih sastojaka.

Dobro je da smesa odstoji nekoliko sati, ili preko noći. Procedite smesu kroz gustu cediljku. Vratite na laganu vatru i dodajte 7-8 kriški voska. To je zaista mala količina voska.

Ako imate komad od oko 100 grama, onda isecite 7-8 puta nožem. Za zgušnjavanje tečnosti i pravljenje kreme za podmazivanje potrebna je vrlo mala količina voska. Na samom kraju dodajte eterično ulje (npr. ruzmarin) i sipajte u posudu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading