Više vam neće praviti problem: Rešite se peruti pomoću tri sastojka
Foto: Shutterstock

Možda ćete se iznenaditi kada čujete da je perut uglavnom uzrokovana gljivicama, ali može da nastane i zbog zagađenog vazduha, manjka vitamina, čak i upotrebe šampona protiv peruti, ako ih predugo koristite.

Dobra vest je da problem, barem delimično, može da se ublaži prirodnim putem.

Kokosovo ulje

Budući da kokosovo ulje sadrži masne kiseline poput laurinske, ono ima snažna antivirusna, antimikrobna i protivgljivična svojstva. Tretiranjem vlasišta hladno ceđenim kokosovim uljem perut može da se povuče u roku od 1-2 nedelja.

Primena: 1-2 kašike kokosovog ulja nanesite na vlasište i kosu, dobro umasirajte i ostavite da deluje sat vremena. Potom isperite blagim šamponom. Ponovite 2-3 puta nedeljno.

Jabukovo sirće 

Već poznati multipraktik jabukovo sirće pokazao se i kao odlična pomoć kod peruti. On, naime, deluje protiv gljivica, a osim toga, trenutno smanjuje i neprijatan svrab. Jabukovo sirće sadrži mlečnu kiselinu koja smanjuje preterano stvaranje mrtvih ćelija kože na vlasištu.

Primena: U jednakoj srazmeri pomešajte kvalitetno jabukovo sirće s vodom i umasirajte u vlasište. Ostavite da odstoji nekoliko minuta pa isperite. Ponavljate tokom 5-7 dana i primetićete razliku. 

Probiotici

Važan deo probavnog i zdravlja uopšte, pa tako i zdravog vlasišta, čini kvalitetna ishrana bogata antioksidansima i probioticima. Probiotici, koje možete da pronađete u fermentisanim namirnicama poput jagurta, kefira, kiselog mleka, kiselih krastavaca, kiselog kupusa... jako su važni za crevnu mikrofloru i vaš imunitet.

Studija sprovedena u Mađarskoj pokazala je da konzumacija probiotika može da smanji pojavu peruti za čak 57 posto.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading