ZAGONETNI UKUS KREM BANANICA Mnogi ljubitelji slatkiša imaju dilemu, evo zašto ne podsećaju na prave banane!
Iako su dizajnirani da podsećaju na ovo voće, ukus banane u slatkišima značajno se razlikuje od onog u svežim plodovima.
Razlog za ovaj nesklad leži u tome što su slatkiši sa ukusom banane zapravo zasnovani na sorti banane koja je bila popularna pre nego što je danas dominantna sorta, kevendiš, preuzela tržište.
Pre nego što kevendiš postane najrasprostranjenija sorta, postojala je banana poznata kao gro mišel. Ova sorta banane imala je mnogo bogatiji i intenzivniji ukus, sličan onom koji danas povezujemo sa veštačkim ukusom banane u slatkišima.
Nažalost, gro mišel je gotovo potpuno nestala zbog gljivične bolesti koja je uništila plantaže, dok kevendiš, otporniji na bolesti, postao dominantna sorta.
Ključna razlika između ove dve sorte banane je u tome što su sve banane kevendiš klonovi, što znači da imaju isti, blag ukus, dok gro mišel sadrži veću koncentraciju isoamil-acetata – komponente odgovorne za prepoznatljiv ukus banane.
Foto: Shutterstock
Proizvođači slatkiša su koristili isoamil-acetat kako bi replicirali bogatiji ukus banane koji je bio prisutan u gro mišel sortama.
Zbog toga ukus banane u modernim slatkišima podseća na banane koje su postojale pre više od 75 godina, dok današnje banane nemaju isti intenzivan i karakterističan ukus.
Ako želite da uživate u prepoznatljivom ukusu banane iz prošlih vremena, možda ćete morati da potražite slatkiše sa specifičnim ukusom banane ili da se podsetite na nekadašnji ukus koji je bio prisutan pre nego što je kevendiš postao glavni na tržištu.
BONUS VIDEO
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)