Da duže ostanu sveže: Četiri načina da sačuvate banane
Foto: Shutterstock

Svi znamo da banane dolaze iz tropskih krajeva, pa nije ni čudo što ne mogu da traju i u našoj činiji za voće još nedeljama.

Naravno, možete da ih iskoristite i za neku od poslastica u koje idu zrele banane, ali možda da ipak pre svega pokušate da održite banane svežima, pa da ih pojedete sveže i bez ikakvih dodataka.

Odvojite ih od ostalog voća

Osim ako nisu u voćnoj salati ili smutiju, banane se ne slažu dobro s drugim voćem! Najveći krivci za prerano sazrevanje banana su avokado, breskve, paradajz, jabuke i smokve. Dakle, banane drži u posebnoj posudi!

Čuvajte zrele banane u frižideru

Hladnije temperature takođe usporavaju hemijsko zrenje. Kad banane sazru, stavite ih u frižider. U redu je ako kora postane smeđa ili čak crna, promena boje dolazi od pigmenta u kori i ne utiče na voće i njegov ukus i teksturu.
Ako su banane oguljene, prelijte ih sokom citrusa

Kao i kriškama jabuka, dodavanje soka limuna ili limete oguljenim bananama može da pomogne u očuvanju njihove svežine. U osnovi, citrusi usporavaju proces oksidacije. Takođe, možete da koristite sok od narandže od limete ili sok od ananasa. Ako ste bananu već naseckali, prelijte je kašičicom ili dve limunovog soka.

Sirće za svežinu

Ovo može da zvuči čudno, ali sirće je još jedna alternativa citrusima. Klaudia Sidoti, glavna kuvarica u službi za dostavu obroka "HelloFresh" i bivša direktorka kuhinje u "Food Networku", rekla je da sirće pomaže da se kriške voća ne pretvore u smeđu kašu. Kao i sok od citrusa, sirće, takođe, može da se razredi vodom.

Zamrznite ih

Ako planirate da banane držate napolju duže od nekoliko dana, možete da ih stavite u zamrzivač umesto u frižider. Naime, smrznute banane traju najmanje 30 dana, a mogu da se jednostavno odmrznu na sobnoj temperaturi. Komadići smrznute banane takođe su savršeni za smutije. Obavezno koristite kesice za zamrzavanje. Možete da zamrznete i neoguljene banane, međutim, u tom slučaju kora banane će vrlo verovatno potpuno da pocrni.

Komentari (0)

Loading