Čini čuda: Maska od majoneza za jaku kosu
Foto: Youtube/Printscreen

Možda niste znali da je majonez odličan za svakodnevnu negu kose, a može da pomogne i onima čije su vlasi suve ili oštećene. Neki sastojci iz majoneza čak mogu da pomognu i u tretmanu uklanjanja vaši iz kose, dobar je u tretmanima protiv peruti, a njegov najjači adut su visoka hidratantna svojstva.

Majonez sadrži biljno ulje, a prema istraživanju objavljenom u Journal of Medicinal Food, kada ga nanesemo direktno na vlasište, kao šampon ili regenerator, biljno ulje iz majoneza povećava mekoću, hidrataciju i snagu kose. Takođe, proteini koje sadrži majonez vraćaju vlagu lomljivoj ili suvoj kosi hidrirajući je, što će je vremenom učiniti zdravijom i izdržljivijom.

Majonez se sastoji od ulja, sirćeta, jaja i raznih začina, a pored toga što se obično koristi kao dodatak jelima, koristi se i u tretmanima poboljšanja kose ili nekih delova kože. Na primer, izuzetno je efikasan kod omekšavanja suvih i bolnih zanoktica. Pojedini stručnjaci za prirodnu lepotu preporučuju maske za kosu sa majonezom kao alternativni tretman koji kosu može da učini sjajnom, mekom i glatkom.

Za ljude koji imaju problem sa proređenom ili kosom koja opada, maska od majoneza može da napravi određene pozitivne pomake. Naime, još jedan članak o problemima sa kosom objavljen u istom časopisu ( Journal of Medicinal Food), donosi podatak da sastojci iz majoneza mogu da pospeše njen rast. To se odnosi prvenstveno na žumance, koje je izvor aminokiselina.

Recept za masku od majoneza

Za osnovnu masku, potrebna vam je jedna šolja majoneza. Obratite pažnju na sastav, budući da epitet pravog majoneza nose samo oni sa minimum 65 odsto biljnog ulja. Osobe koje nemaju problem sa mašćenjem kose, mogu dodati još kašiku ili dve maslinovog ulja. Pripremite dovoljno majoneza da možete da pokrijete kožu cele glave.

Kako se ispravno nanosi na kosu

Nanesite masku na vlažnu kosu, počevši od temena i lako masirajući vlasi do vrhova. Pročešljajte i uverite se da su i kosa i vlasište ravnomerno pokriveni, pokrijte kosu kapom za tuširanje ili plastičnom kesom kako bi zadržala toplotu i da vazduh procirkuliše kroz nju, i sačekajte minimum 20 minuta, a može i duže. Nakon toga temeljno isperite.

Komentari (0)

Loading