UKLONITE BAKTERIJE SA DUŠEKA Rešite se mikroorganizama u par koraka
Foto: Shutterstock

Dušek je često pravo leglo grinja i bakterija i dubinsko čišćenje je neophodno jednom u šest meseci, a po potrebi i mogućnosti i češće.

Na njemu se zadržavaju mikroogranizmi nevidljivi golim okom, koji mogu ugroziti naše zdravlje, s toga je neophodna redovna higijena koju ćete, kako savetuju stručnjaci za čišćenje doma, postići u par jednostavnih koraka.

Za ovaj proces potrebni su vam: soda bikarbona, vodonik peroksid, boca sa raspršivačem, krpe za čišćenje, gumene rukavice i usisivač.

Da bi se otklonila površinska prljavština i dlačice koje se zadržavaju na dušeku, treba skloniti sve presvlake sa njega i temeljno usisati usisivačem prašinu i sve površinske nečistoće na njemu.

Obilno treba posuti dušek sodom bikarbonom, ukoliko je moguće na svim mestima, kako bi ona upila višak tečnosti i mirisa. 

Ovaj dodatak jelima se koristi često u domaćinstvu i po preporuci mnogih stručnjaka je izvrsno sredstvo koje uklanja nečistoće i neprijatne mirise.

Kada je ona raspoređena ravnomerno po dušeku, treba da odstoji sat vremena, a onda  treba usisati temeljno celu površinu dušeka.

Ovo se odnosi na dušeke koji ne zahtevaju neko posebno čišćenje.

Međutim, postoje i oni koji domaćicama zadaju glavobolju, a na kojima se stvaraju ili zadržavaju tvrdokorne mrlje.

Za ovaj problem takođe postoji rešenje.

U bocu sa raspršivačem treba pomešati 200 mililitara vodonik peroksida, 3 kašičice sode bikarbone i malu kašičicu tečnosti za suđe.

Napravljenu smesu treba dobro protresti i njome poprskati površinu i sve mrlje.

Za bolji efekat istrljati mesto na kojem se nalaze mrlje i prebrisati vlažnom čistom krpom dok se ne sklone uporne mrlje.

Kada je proces gotov, stručnjaci savetuju da se dušek izloži suncu, ne samo da se osuši već i da se neutrališu bakterije i grinje koje se zadržavaju na njemu, a one ne vole svež vazduh. Osim toga, nestaće i neprijatni mirisi.

Spavanje na istoj strani dušeka i u sličnom položaju moglo bi da dovede do njegovog preranog oštećenja, pa je neophodno ponekad okrenuti dušek na drugu stranu, kako bi on ostao što duže funkcionalan.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading