PROVERITE ROK UPOTREBE Ove namirnice čuvamo predugo, povedite računa o tome
Foto: Shutterstock

Ovih 9 namirnica obično čuvamo predugo.

Žitarice

Nakon tri meseca, otvorena kutija žitarica će postati ustajala od izlaganja vazduhu. Sa druge strane zatvorena kutija bi trebalo da traje do godinu dana. Međutim, rok trajanja može varirati, posebno ako žitarice sadrže orašaste plodove, koji su skloniji užeglosti.

Čaj i kafa

Kesice čaja trebalo bi iskoristiti u roku od godinu dana, jer će ulja u čaju ostariti i vaš jutarnji čaj će imati jako loš ukus. Isto važi i za zrna kafe.

Začini

Vaši omiljeni mleveni začini poput kurkume, aleve paprike i muskatnog oraščića generalno gube svoju moć nakon otprilike dve do tri godine. Jedenje starih začina nije štetno po vaše zdravlje ali više neće dodavati ukus vašim receptima. Da biste proverili da li je začin i dalje dobar, uradite brzi test njuškanja i probanja i tako utvrdite da li je vaš začin još uvek svež.

Prašak za pecivo

Kesice praška za pecivo i sode bikarbone vremenom će izgubiti moć "kvašenja", što će za vas značiti skroman odnosno "ravan" kolač. Njihovu "moć nadizanja" možete testirati malim eksperimentom u kuhinji. Sve što bi trebalo da uradite je da pomešate sodu bikarbonu sa sirćetom i prašak za pecivo sa vrelom vodom. Ako se zapene i krenu da bubre, znači da su sastojci još uvek dovoljno sveži za pečenje.

Maslinovo ulje

Svetlost i toplota nisu prijatelji maslinovog ulja. Ne bi trebalo da se razbolite od stare flaše maslinovog ulja, ali otvorena boca može imati malo mirisa nakon šest meseci. Ako ne koristite često maslinovo ulje, kupite samo malu bočicu da biste je mogli iskoristiti pre nego što se ukus pokvari.

Orasi i semenke

Orasi i semenke obično sadrže veliku količinu ulja u sebi koja nakon nekoliko meseci u vašoj ostavi užegnu.
Znaci užeglosti oraha i semena su miris trave, kao i taman i uljani izgled. A kako bi ste ostvarili optimalnu svežinu i dugovečnost orašastih plodova, stavite ih u kesu za zamrzivač i slobodno ih držite u frižideru i po godinu dana.

Kinoa seme

Rok trajanja celih crna kao što je kinoa u velikoj meri zavisi od njihovog sadržaja masti. Toplota, vazduh i vlaga tri su najveća neprijatelja celih žitarica. Ovi elementi mogu negativno uticati na njihova zdrava ulja, što kao posledicu može dovesti do užeglog zrna.
Zrna uvek treba da izgledaju i mirišu slabo ili da nemaju aromu. Ako otkrijete buđav ili mastan miris, zrna nisu dobra za konzumaciju.

Braon šećer

Otvorena vreća smeđeg šećera ima tendenciju da se osuši i stvrdne od izlaganja vazduhu nakon četiri meseca u vašoj ostavi. Da biste sprečili da se ovo dogodi ubacite smeđi šećer u plastičnu kesu koja se može ponovo zatvoriti ili hermetički zatvorenu posudu.

Povrće u konzervi

Možda mislite da konzervirano povrće može da traje ceo život, ali što duže stoji na polici, veća je verovatnoća da će se tekstura konzerve pokvariti i povrću dati metalni, limeni ukus. Na primer, konzerve sa visokim sadržajem kiseline kao što su kiseli krastavci mogu trajati 12 do 18 meseci, dok konzervirano povrće sa niskim sadržajem kiseline, poput kukuruza, može trajati do pet godina.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading