OVO JE OSAM KOMBINACIJA NAMIRNICA KOJE TREBA IZBEGAVATI Ubrzavaju starenje, remete varenje i stvaraju mnoge druge probleme

informer/Alo.rs/J.M. | Žena 23.06.2022 19:35

Nutricionistkinja Nataša Đukić otkriva koje kombinacije namirnica ne bi trebalo da jedete

Foto: Youtube/Printscreen

Kada se radi o zdravoj ishrani, ona ne podrazumeva samo izbor pravih namirnica, već dobru kombinaciju istih. 

Primera radi, krastavac jeste zdrav i bogat vodom, ali u kombinaciji sa još jednom namirnicom može napraviti problem sa varenjem.

- Loša kombinacija namirnica može izazvati umor, tromost, kao i probleme sa želucem, pa i gomilanje i do nekoliko kilograma kroz godinu - kaže nutricionistkinja Nataša Đukić i otkriva kombinacija koje treba izbegavati:

MLEKO I ČAJ

Čaj može biti dobar za veliki broj zdravstvenih tegoba.

Međutim, proteini u mleku koji se nazivaju kazeini, blokiraju učinak čaja kada se konzumiraju zajedno.

SASTOJCI PICE

Organizam će imati puno posla, da u paketu svari ugljene hidrate, mlečne proizvode, proteine i kiseline iz paradajza, što troši puno energije i može stvoriti probleme sa varenjem.

HAMBURGER I POMFRIT

Gotova hrana sadrži dosta masnoća, konzervansa i drugih hemikalija, koje u kombinaciji sa skrobom u pomfritu, može dovesti do stvaranja citokina, koji mogu uzrokovati upalu i ubrzati proces starenja.

HRANA I VODA

Velike količine tečnosti u toku, ili neposredno nakon obroka, razređuju želudačne sokove i otežavaju varenje.

PARADAJZ I KRASTAVAC

Da, omiljena letnja salata nije dobar izbor. Naime, krastavac sadrži enzime koji ometaju apsorpciju vitamina C i nekih drugih korisnih sastojaka iz paradajza, pa će oslabiti njegovu nutritivnu vrednost.

VINO I DEZERT

Alkohol podiže nivo šećera u krvi i povećava proizvodnju insulina, zbog čega će se velika količina šećera u dezertu odmah skladištiti u masnim naslagama i dugoročno dovesti do gojenja.

BANANA I MLEKO

Ova kombinacija često stvara osećaj težine u želucu. Ako baš volite frape od banana, odaberite zrelu bananu, a kravlje mleko možete zameniti bademovim ili pirinčanim.

TESTENINA I PARADAJZ

Paradajz je kiseo i može izazvati probleme ako se jede sa namirnicama bogatim i skrobom i ugljenim hidratima. Problem može stvoriti i pica, pirinač i slatki krompir.

BONUS VIDEO:

Expand player
Pogledajte više