PET KORISNIH SAVETA Za očuvanje dečijih zuba
Foto: Pixbay

Jedan od najvažnijih saveta roditeljima jeste da dete u prvu posetu dečjem stomatologu treba odvesti odmah po nicanju prvih zubića,što znači već sa navršenih šest meseci.

- Kasnije bi na redovne preglede trebalo da dolaze bar dva puta godišnje. Životne navike usvojene do treće godine života zadržavaju se za ceo život. Prema našim podacima, gotovo svako dete starosti do dve godine u Srbiji ima 35 odsto karijesa u ustima, samo 8,3 odsto stanovnika Srbije starijih od 25 godina ima sve svoje zube, a čak 91 odsto 12-godišnjaka u Srbiji ima jedan ili više zuba sa karijesom - kaže Lidija Kruškonja, oralna higijeničarka.

Oprez

Posle nicanja zubića deci noću ne bi trebalo davati zaslađene tečnosti koje se unose preko bočice, jer se tako povećava rizik za nastanak karijesa.

Na osnovu iskustva u radu s najmlađima, Kruškonja izdvaja još nekoliko saveta za roditelje.

Četkica je najbolji prijatelj

- Pravilno i redovno pranje zuba je ključna navika. Zube treba prati posle svakog obroka, a najmanje dva puta dnevno, posle doručka i pre odlaska na spavanje, i to dva do tri minuta - kaže Kruškonja.

Važno je šta jedemo

Deca treba da jedu hranu koja se ne lepi za zube i koju je potrebno duže žvakati: voće i povrće, hranu bogatu belančevinama, vitaminima i mineralima, proizvode od žitarica... Kad je to moguće, treba jesti čvrste namirnice, jer one razrađuju mišiće vilice, povećavaju njihovu pokretljivost i pospešuju žvakanje i lučenje pljuvačke, koja čisti zube ispiranjem i smanjuje kiselost u ustima.

Slatkiši samo uz glavni obrok

Ishrana treba da sadrži pet obroka, a slatkiši mogu da se jedu uz glavni obrok.Gazirana pića su jedna od najštetnijih namirnica - šećer i kiselost čine veoma lošu kombinaciju po zdravlje dečjih zubića - upozorava Kruškonja.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading