AKO IMATE OVAKVE OBRVE JAVITE SE LEKARU Pre nego se uputite u salon na doradu, proverite štitnu žlezdu
Foto: Youtube/Printscreen

Retko koja žena nije na sebi primenila neki oblik tetoviranja obrva. Na ovaj korak odlučuju se lako, bez mnogo razmišljanja, većina u želji da izgleda uredno, dok ima i onih koji na to gledaju kao na stvar prestiža.

Međutim, pre nego što se uputite u salon, pokušajte da otkrijete zašto su vam obrve sve slabije, šta je uzrok? Da li je to početni simptom neke bolesti?

Kožne bolesti

Psorijaza, ekcem i seboroični dermatitis izazivaju zapaljenje kože u predelu lica. A to, zauzvrat, može dovesti do smrti folikula dlaka na obrvama. Ako često imate želju da češete obrve ili mesto pored njih, bolje je da posetite dermatologa kako biste isključili prisustvo bolesti.

Infekcije

U nekim slučajevima gubitak dlaka na obrvama je uzrokovan prethodnim infekcijama, kao što je SARS.

Alergija na kozmetiku

Na stanje obrva loše utiče i nekvalitetna kozmetika ili kozmetika kojoj je istekao rok trajanja. Zahvaćeno područje možda ne svrbi ili boli na bilo koji način, ali započeti proces stanjivanja obrva svakako treba da upozori. I svakako, savet je da posetite dermatologa ili trihologa.

Bolesti štitne žlezde

Gubitak obrva može biti simptom preaktivne ili nedovoljno aktivne štitne žlezde. Najuočljiviji znak je gotovo potpuni nestanak kraja obrva na spoljašnjem uglu oka. Ako ste ovo prometili, najbolje bi bilo da odmah zakažete pregled kod endokrinologa.

Stres 

Gubitak obrva takođe može da bude izazvan jakim i produženim emocionalnim ili fiziološkim stresom, bilo da je reč o poslu, porodici, ljubavnim odnosima...

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading