BOGATA VITAMINIMA, ODLIČNA ZA DETOKS Ova biljka se smatra prirodnim lekom
Foto: Shutterstock

Verujemo da i kod vas, prava, domaća supa, ne može da prođe bez mnoštva peršuna. Međutim, ova biljka je mnogo više od mirisnog začina.

Zapravo, veoma je lekovita i hranljiva, pa samim tim i poznata u prirodnoj medicini.


- Peršun obiluje vitaminom C, čak toliko da u poređenju sa drugim voćem i povrćem koje tradicionalno vezujemo za C vitamin, peršun ima oko 3 puta više ovog vitamina od limuna i pomorandže.Pored vitamina C, peršun obiluje i vitaminom A, B i E koji su takođe potrebni našem telu radi balansa imuniteta - kaže nutricionistkinja Ivana Mišić i dodaje:

- Kada su u pitanju oligoelemenati, peršun u značajnim količinama sadrži gvožđe, fosfor, mangan, cink, kalcijum, kalijum, natrijum, magnezijum bakar, celulozu, sumpor.Čaj od peršuna je odličan detoks za ljudski organizam jer podstiče izbacivanje viška vode iz tela a samim tim i štetnih materija - ističe Ivana i predlaže način pripreme čaja:

- Ukoliko je moguće koristite svež peršun za čaj.Ugrejte 2.5 dcl vode do ključanja pa prelijte preko količine od jedne supene kašike peršuna.Ovako potopljen list treba da odstoji 15 minuta.Procedite i pijte ga dok je vruć, jer što duže stoji čaj je sve gorči i jači.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading