POVREDE I SPORTOVI NA SNEGU Skije ili bord, pitanje je sad?!
Foto: Shutterstock

Kod snouborda povrede su učestalije - statistika kaže sedam na 1.000. Kod skijaša je to tri na 1.000 skijaša. Međutim, postoji jedno veliko ali - skijanje ima veći rizik od teških povreda ili smrti, kažu u Centru za fizikalnu medicinu,  rehabilitaciju i fitnes "Master Physical".

Najčešće povrede

Snouborderi imaju 50 do 70 odsto veću šansu za povređivanje, ali 33 odsto manje šanse da će ta povreda biti teška ili fatalna. Najčešće povrede su teško padanje na rame, prelom ključne kosti, prelom kostiju podlaktice, lakta ili male kosti ispod palca koja se zove skafoid. Druge uobičajene povrede su iščašenje ramena, ili povreda trtične kosti.

Kod skijaša 45 odsto svih povreda na skijanju su povrede kolena. Najčešće se radi o povredi prednjeg ukrštenog ligamenta ili medijalnog kolateralnog ligamenta. Druge uobičajene povrede su povreda ramena, leđa ili palca, uglavnom uzrokovane padom sa skijaškim štapom u ruci.

U svakom slučaju, većina povreda je uzrokovana padom, pa kako da sprečimo nepredvidivo? Sada je očigledno da je glavni faktor koji sprečava padove veština i iskustvo, kao i fizička spremnost skijaša.

Vreme povređivanja

Mnoge povrede se dešavaju pred kraj dana kada je veći zamor mišića i slaba izdržljivost, koji igraju ključnu ulogu. Procenom osnovnih obrazaca kretanja, zatim specifičnih obrazaca za dati sport možemo utvrditi koji su motorni obrasci suboptimalni.

Radeći na njima kroz odgovarajući plan i program vežbi bićete spremni za početak skijaške sezone. Smanjićete rizik od povreda, a povećati vreme uživanja u skijanju.

POVREDE I SPORTOVI NA SNEGU Skije ili bord, pitanje je sad?!

Foto: Master Physical

 

Neophodne pripreme

U procesu pripreme za ski-sezonu  zastupljen je kardio-trening, vežbe snage, skijaški trening, propriocepcijske vežbe, trening fleksibilnosti, ravnoteže  balansa. 

POVREDE I SPORTOVI NA SNEGU Skije ili bord, pitanje je sad?!

Foto: Master Physical

 

Akcenat se daje vežbama nogu i  trupa, a nešto manje za rameni pojas i ruke. Pripremite se na vreme, uživajte u skijanju ili snoubordingu, a mi vam predlažemo vežbe koje će vam u tome pomoći.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading