GLAVOBOLJA
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Bez cigarete u ruci ne snalaze se više ni sa stvarima koje bi s cigaretom rešili za nekoliko minuta.

Čak i kad prebrode telesne simptome apstinencijske krize, ne uspevaju da se reše napetosti u rukama. Zbog toga neki počinu da grickaju nokte, drugi čupkaju zanoktice, treći lupkaju po stolu… Najbolje bi bilo da otkrijete pravi uzrok nervoze koja vas tera na to da vam ruke uvek budu zaokupljene nečim. Ipak, kao prva pomoć mogu da vam posluže i neke nove zdrave navike uz koje ćete uvek imati "pune ruke posla".

Ovo su neki od načina kako možete sebi da olakšate taj proces navikavanja da ne držite ništa u rukama: pišite, crtajte, uhvatite nekog za ruku, stežite antistresnu lopticu, bavite se vrtlarstvom ili uzgojem sobnog bilja, neka vam pri ruci bude šolja nezaslađenog čaja ili čaša vode ili prirodnog soka, a izbegavajte kafu, alkohol i druga pića koja povezujete s cigaretama. Takođe, odličan izbor je i grickanje štapića od sirovog povrća, suvo voće, orašaste plodove.

Ovo je možda i prilika da otkrijete neki svoj talenat, kao što je ručni rad, sviranje, pletenje i tome slično. Ukoliko pak imate potrebu da nešto zapalite neka vam pri ruci budu mirišljave sveće ili štapići, koji će vas opustiti, a i vaš prostor umesto na duvan mirisaće na, na primer, vanilu, voće ili cveće.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading