JAČA KOSU I SPREČAVA OPADANJE Mešavina ovih biljaka jača dlaku i vraća joj sjaj, evo kako da ih koristite
Foto: Pexels

Vraćanje prirodi i lekovitim biljkama uspeva da izleči od mnogobrojnih bolesti, ali i kod problema kakvo je hrnonično opadanje kose tokom svih godišnjih doba.

U najčešćem tipu opadanja kose, naslednoj androgenetskoj alopeciji, ljudi prvo gube kosu na prednjem delu glave, iznad čela, a zatim i na vrhu glave. Kosa uglavnom ostaje jaka oko ušiju, sa strane i na potiljku.

Stres i konzumiranje nekih lekova  imaju za posledicu gubljenje pramenova kose.

Ostali uzroci opadanja kose mogu se ispoljiti na različite načine. Na primer, trihotilomanija (impulsivno čupanje kose) ili alopecija areata (pad imuniteta na određenim delovima kože glave) dovode do gubitka kose na ograničenom području, dok stres i konzumiranje nekih lekova  imaju za posledicu gubljenje pramenova kose.

Mešavina lekovitog bilja
Ako primetite ubrzano opadanje kose i obrva, možete pripremiti i serum na bazi kombinacije lekovitih biljaka. U posudu sa 500 mililitara destilovane vode dodati  suve biljke, 3 kašike suve žalfije, 3 kašike suvog ružmarina. Posudu staviti na vatru i zagrejati do ključanja. Skloniti sa vatre i ostaviti da tako odstoji jedan do dva sata. Procediti i dodati dve kašike jabukovog sirćeta i po 20 kapi etarskog ulja lavande, etarskog ulja ruzmarina i etarskog ulja žalfije. Tečnost koristite nakon pranja šamponom. Sipajte na kosu i utrijajte na kožu glave. Nemojte ispirati.

Evo koje biljke će sprečiti ove procese i sačuvati vlasi na glavi.

Kopriva

Ova biljka odlično oporavlja kosu. U veći lonac sipajte 5 litara vode i ubacite 2 šake suve ili sveže koprive. Malo prokuvajte, zatim skinite sa vatre i ostavite nek sve odstoji desetak minuta.

Dobro procedite i nakon što se malo prohladi sa njim operite vašu kosu. Tretman sprovodite svaki dan i nakon nekoliko sedmica videćete i prve rezultate.

Ruzmarin

Esencijalno ulje ruzmarina je među prvima po efikasnosti kada su rast i jačanje kose u pitanju. Bori se protiv opadanja, smanjuje masnoću vlasišta, otklanja perut. Zahvaljujući njemu, vlasi će vam biti mekane i jake.

Osim ruzmarina, za opadanje kose kod muškaraca i žena najviše se preporučuju esencijalna ulja majčine dušice, cedra i žalfije.

Postoje naučni dokazi kako su mešavine eteričnih ulja bile uspešnije za 44 procenata u lečenju alopecije od tretmana kose običnom vodom. U pitanju je bila slepa studija sa dve grupe ispitanika. Eteričnim uljima su  jedanput dnevno masirali vlasište i rezultati su bili zapanjujući.

Komentari (0)

Loading