Obratite pažnju: Bol uzrokovan miomima materice može se manifestovati na mnogo različitih načina
Foto: Shutterstock

Bol je jedan od ključnih simptoma mioma, kaže dr Thomas Ruiz, ginekolog u MemorialCare Orange Coast Medical Center u Kaliforniji. On napominje da se bol, koji je uzrokovana miomima, može manifestovati na mnogo različitih načina – od tupog pritiska do oštrog bola pa sve do grčeva poput onih izazvanih menstruacijom, zbog čega je teško prepoznati ili razlikovati ovaj bol od drugih stanja koja izazivaju slične vrste bola. Ginekolozi napominju da opstoji nekoliko vrsta bolova koji su povezani sa miomima, a ovo su najčešće vrste:

Bol u karlici

Bolnica Johns Hopkins Medicine u svom istraživanju navodi da je bol u karlici jedan od primarnih simptoma koje žene sa miomima mogu da dožive. Takođe, mogu da osete tup pritisak u predelu karlice ili primete bol koji zrači i žiga u drugim delovima tela. Često su miomi povezani sa simptomima karličnog pritiska, a ponekad je miom toliko veliki da zadire u druge organe i možda će žena osetiti simptome bola u nekim drugim delovima tela, poručuju stručnjaci.

Bol u krstima

Neki miomi mogu da izazovu bol i u donjem delu leđa i u nogama, kažu istraživači iz bolnice Mayo Clinic. To je zbog efekata koji se prenosi na druge organe – kada miomi narastu da budu dovoljno veliki pa mogu da sabiju nerve duž kičme i onda izazivaju bol u leđima i nogama.

Abdominalni pritisak

Prema istraživanjima sa Cleveland Clinic, osećaj punoće ili pritiska u stomaku je uobičajen simptom mioma materice.

Bol tokom seksualnog odnosa

Miomi mogu da izazovu bol tokom seksualnog odnosa. Prema istraživanju sa University of California San Francisco ovaj bol može povremeno da se pojavi samo tokom seksualnih odnosa u određenim položajima. Miomi takođe mogu da izazovu bol pre i tokom menstruacije. Ovi bolovi mogu da se jave kao tipični grčevi u materici povezani sa menstruacijom, ali mogu da traju duže ili da budu uporniji, ako žena ima miome.

Pritisak na creva i bešiku

U zavisnosti od lokacije, miomi mogu da izazovu i neprijatan pritisak na bešiku i creva, u svom izveštaju navodi organizacija Office on Women’s Health.

Šta ako bol koji izazivaju miomi postane jak?

Dok tipičan bol, koji se javlja zbog mioma može biti prilično neprijatan, jak ili iscrpljujući, taj bol takođe može biti znak da se nešto drugo dešava sa miomima.

– Ako žena ima ono što se zove degenerišući miom, kada živo miomno tkivo počinje da odumire iznutra ka spolja, žena oseća taj bol kao najgori bol koji je ikada imala. To je jak, ubodni bol koji će ženi verovatno udvostručiti osećaj već postojećeg bola  – objašnjava dr Ruiz.

Doktori podsećaju da miomi propadaju kada prerastu sopstveni dotok krvi, u suštini izgladnjuju se i umiru. Ponekad se ove vrste mioma same povlače nakon nekoliko dana, dok je za druge potrebna operacija. Ako osetite da se bol iznenadno pojačava ili se javi vaginalno krvarenje iz Mayo Clinic savetuju ženama da se što pre obrate lekaru.

Drugi uobičajeni simptomi mioma materice

Prema navodima Cleveland Clinic, drugi simptomi mioma uključuju:

  • Teško ili nepravilno menstrualno krvarenje
  • Probojno krvarenje između menstruacija
  • Povećana potreba za mokrenjem ili otežano mokrenje
  • Zatvor
  • Vaginalni iscedak
  • Jasno proširen ili uvećan stomak
  • Poteškoće sa začećem ili neplodnost.

Kako se leči miom materice?

Opcije lečenja mioma se veoma razlikuju i lečenje se vrši na osnovu njihove veličine i lokacije, bez obzira da li izazivaju simptome ili ne, i da li utiču na plodnost ili ne.Postoje hirurške procedure za dreniranje ili uklanjanje mioma, ali nažalost oni često ponovo izrastaju, kažu lekari sa Meyo Clinic. Lekari dodaju da je jedini način da se zauvek eliminiše rizik od mioma da se uradi histerektomija.

Kako žene da kontrolišu bol koju izazivaju miomi materice?

Ako se žena fokusira na kontrolu simptoma bola, postoji nekoliko načina koje može da isproba da bi umanjila bol. Lekovi protiv bolova, koji mogu da se kupe bez recepta, na bazi paracetamola i ibuprofena, mogu da deluju na licu mesta, kako bi smanjili bol izazvan miomima. Neki oblici hormonske kontrole rađanja, kao što je kombinovana tableta estrogen-progesteron ili spirala, koja sadrži samo progesteron, mogu da leče simptome mioma kao što su teško krvarenje, bol i menstrualni grčevi.

Terapija za obilno krvarenje

Agonisti gonadotropin-oslobađajućeg hormona (GnRH) kao što su injekcije na bazi leuprorelina mogu da podstaknu smanjenje mioma, potvrđuje Office on Women’s Health. Međutim ove injekcije se često preporučuju ženama koje imaju obilno krvarenje. Ovo može ili ne mora biti toliko korisno za žene koje doživljavaju bol i pritisak koji su posledica miomima.

Tradicionalne metode koje pomažu kod menstrualnih grčeva, a uključuju tople jastučiće, vitaminske suplemente i blage vežbe, mogu da pomognu kod bolova mioma. Ovi načini nisu dokazani kao efikasni tretmani i trebalo bi da se proveri sa lekarom pre nego što se ove metode primene.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading