ULICKAJTE STAN ZA PRODAJU Kako da sredite prostorije u domu da biste ga brzo prodali po većoj ceni od realne
Foto: Shutterstock

Pomoć prijatelja

Pre dolaska prvog kupca pozovite prijatelja čije mišljenje poštujete da pogleda stan. Neka vam iskreno kaže šta misli da treba popraviti ili doterati. Na primer, ako su vam zidovi mnogo prljavi i treba da ih okrečite. Ovo je važno zato što osobe koje ne žive u vašem stanu primećuju neke stvari na koje ste vi navikli pa ne obraćate pažnju. Tako kupac može zaključiti da će imati dodatne troškove zbog takvih sitnica, a to ne želite.

Foto: Shutterstock

 

Izbacite višak

Dizajneri kažu da svi u kući imaju višak stvari i da treba izbaciti trećinu kada želite da prodate stan. Izbacite i fotelju ako je zakrčila nesmetan prolaz do kauča. I zaista bacite te stvari. Nemojte da ih gurate u podrum ili garažu, pošto će i to na kupca ostaviti utisak da je prostor u haosu.

Foto: Shutterstock

 

Ništa lično

Sklonite s vidljivih mesta sve lične stvari kao što su porodične fotografije sa veselja i letovanja, starinske šoljice koje su vam ostale od bake i slično. Možda je sve to vama lepo i ima sentimentalnu vrednost, ali će kupcu skrenuti pažnju i misli, pa neće u vašem prostoru zamišljati svoju porodicu i svoje uspomene.

Foto: Shutterstock

 

Uglancajte kupatilo

Ne žalite novac za sređivanje kupatila jer prodavci nekretnina kažu da lepo kupatilo i kuhinja uvek prodaju stan. Dizajneri savetuju da pre prodaje starog stana prefarbate drvene ormariće u kupatilu i promenite im ručke, kao i držače za peškire i sapune. Naravno, kupatilo uvek treba da bude čisto, kao i pločice. Ne zaboravite da operete i tuš-zavesu ako imate.

Promenite radnu ploču

Ono što važi za kupatilo, važi i za kuhinju - kada je ona lepa i uredna, kupac lakše donosi odluku da kupi stan. Ako vam je kuhinja stara, zamenite bar radnu ploču nekom jeftinom i ofarbajte fuge između nje i ormarića. Tako će cela kuhinja izgledati bolje i lepše.

Foto: Shutterstock

 

Sklonite veš

Važno je da vam stan bude uredan kad dolazi kupac. Obavezno sklonite veš sa radijatora ili sušača koji stoji u sobi. Sakupite igračke koje su razbacane u dečjoj sobi, a stvari nagomilane na stolici u spavaćoj sklonite u ormar. Potrudite se da nemate goste kada vam dolazi kupac jer može doći cela porodica, a u tom slučaju će biti gužva i neće steći pravi utisak.

Dobro provetrite

Pre nego što dođe kupac izluftirajte stan, posebno ako pušite. Poželjno je da uključite i neki osveživač prostorija, ali izbegavajte jake mirise jer oni mnogima smetaju. Kupcu će biti prijatnije kada je u stanu svež vazduh nego da se oseća dim cigareta.

Komentari (0)

Loading