Psiholozi savetuju: Evo kako da poboljšate intimni život, bez ulaženja u spavaću sobu
Foto: Shutterstock

Poznati svetski psiholozi i bračni terapeuti Džon i Džudi Gotman, na osnovu istraživanja koje je obuhvatilo 70.000 ljudi u 24 zemlje, utvrdili su zajedničke osobine parova koji su zadovoljni svojim seksualnim životom. Pa, hajde da vidimo šta oni rade.

Strastveni poljubac bez razloga

Ništa ne može da upali varnicu kao spontani strastveni poljubac u toku dana. Za vreme poljupca se u telu oslobađaju hormoni oksitocin i dopamin koji u nama stvaraju osećaje zadovoljstva i sreće. Ako se često ljubite s partnerom, to će učiniti da održite bliskost, a time i požudu.

Foto: Shutterstock

 

„Volim te“ bar jednom dnevno

Pronađite nekoliko minuta da pokažete osećanja voljenoj osobi. Umesto da to promumlate u telefonsku slušalicu, kažite to kada ste sami, gledajući partnera u oči. Ljubav treba pokazivati i jednostavnim gestovima, kao što je držanje za ruku za vreme dnevne šetnje.

Maženjem do se*sa

Gotmanovi tvrde da je maženje usko povezano sa se*sualnim životom. Naime, 96 odsto parova koji se ne maze izjavilo je u njihovom istraživanju da imaju loš seksualni život. Nije važno u koje doba dana to radite (da li popodne dok gledate TV ili pred spavanje), ovi intimni dodiri podstiču stvaranje hormona oksitocina koji se smatra ljubavnim hormonom i učvrstiće vašu vezu.

Foto: Shutterstock

 

Ne štedite komplimente

Čak i najmanji kompliment ili pohvala mogu mnogo da znače vašoj voljenoj osobi. Rečenica „Zaista cenim što si došao/la na proslavu moje firme“ može da pomogne vašoj voljenoj osobi da shvati koliko njeno ponašanje vama znači i da joj poveća samopouzdanje.

Sastanak jednom sedmično

Romantični sastanak ne podrazumeva beli stolnjak, sveće i prazan novčanik. Svakome je romantično nešto drugo. Recimo, možete zajedno da spremate večeru, pijuckate vino, gledate film i mazite se, slušate omiljene pesme dok ćaskate. Samo je važno da bar jednom nedeljno odvojite dva-tri sata koja ćete posvetiti jedno drugom.

Foto: Shutterstock

 

Romantični vikend

Ne može svako da priušti odlazak na vikend u skupe hotele, ali Gotmanovi savetuju da organizujete neki oblik romantičnog odmora samo za vas dvoje. Ukoliko imate malu decu, neka ih pričuvaju baka i deka ili rođaci, a vi idite na dva dana makar do obližnjeg mesta za odmor. Promena sredine će pomoći da se opustite, obnovite bliskost i strast, a to će učvrstiti vaš odnos.

Foto: Shutterstock

 

Poklončići iznenađenja

Onima kojima ljubavne reči nisu dovoljne, mogu da pomognu i sitni pokloni. To mogu biti sitnice, koje ne koštaju mnogo, ali je važno da pokažete bračnom partneru da ste mislili na njega i da ste u izbor poklona uložili trud. Omiljena čokolada, mali album u koji ste poređali nekoliko zajedničkih fotografija i slično.

Komentari (0)

Loading