NJENO VELIČANSTVO KNEDLA: Danas je njihov dan! Evo kako ih napraviti bez po muke
Foto: Youtube/Printscreen

Knedle su prava asocijacija na bakinu kuhinju, pa svakom ko ih jede vraćaju poznate mirise i ukuse detinjstva. Sočna i slatka knedla jedno je od onih jela koje možemo jesti kao glavno jelo ili kao desert.

Ljubitelji knedli iz Beograda, pokrenuli su inicijativu da se u uspostavi Svetski dan knedli, a kroz peticiju koja je otvorena na Instagramu i Fejsbuku. Za samo 10 dana više od 1.700 komentara podrške iz čak 41 zemlje širom planete podržalo je ovu ideju. Tako će knedle, kao jedno od jela sa najdužom tradicijom na svetu, sutra prvi put stati rame uz rame sa svim jelima i napicima koji su svoje dane upisali u svetskom kalendaru.

Knedle su jedan od najklasičnijih recepata s ovih prostora, jedan od najboljih deserta u svako doba godine, a posebno u jesen i zimu kad se temperature spuste, napolju je hladno, a vi zavaljeni u udobnosti svoje omiljene fotelje uživate jedući toplo testo s omiljenim punjenjem.

One moraju biti i fine i mekane, a ne samo izgledati kao knedle i to je najbitnije.

Recept za knedle sa šljivama

Sastojci:

1,2 kilograma krompira

dve kašike ulja

jedna kašika soli

2 jajeta

300 grama glatkog brašna

šećer

prezle

šljive bez košpica

Osim toga, potreban je veliki lonac vode zasoljen jednom malom kašikom soli.

Priprema:

Krompir skuvati i ispasirati, pa ostaviti da se ohladi 20 minuta. Dodati ulje, so, jaja i dobro promešati, a potom dodati glatko brašno i umesiti. Testo će biti lepljivo, ali to je sasvim u redu, jer će knedle ispasti još bolje.

Šljivama odstraniti košpicu. Oblikovati knedle i u njih staviti po jednu ili pola šljive i šećer. Kendle stavljati u lonac kipuće vode koja je posoljena. Čim isplivaju, izvadite ih vani. Na ulju ispržiti kratko prezlu, pa dodati knedle i promešati. Po želji posipati šećerom i poslužiti.

ZANIMLJIVOST

Na centralnom trgu kanadskog grada Glendon stoji njegov simbol knedla visoka devet metara i teška 2.700 kilograma.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading