Poboljšajte varenje i smanjite gorušicu: Ovih sedam namirnica uključite u ishranu
Alo.rs/ Shutterstock

Istraživanja pokazuju da u današnjoj populaciji čak svaka treća osoba ima problema sa ovom pojavom. Gorušica se javlja kada donji ezofagealni sfinkter, mišić koji zatvara želudac sa gornje strane, nije dovoljno zatvoren.

Tada se kiselina iz želuca vraća u jednjak što daje osećaj pečenja. Kada jedemo, ovaj mišić je otvoren da propusti hranu u želudac. Gorušica se obično javlja oko sat vremena posle jela.

Postoje razni uzroci za to, a jedan od glavnih je hrana koju konzumiramo.

Ovih sedam vrsta namirnica mogu da ublaže želudačnu kiselinu i na taj način sprečite nastanak nekog od ozbiljnih problema, poput GERB-a.

1. Povrće

Povrće samo po sebi ima veoma malo masti i šećera, i pomaže u smanjivanju želudačne kiseline. Najbolje opcije kada je ovaj tip namirnice u pitanju jesu boranija, brokoli, karfiol, lisnato povrće, krompir i krastavci.

2. Đumbir

Đumbir ima protivupalna svojstva i prirodan je lek za želudačnu kiselinu i druge gastrološke probleme. Dodajte narendani koren đumbira u hranu koju pripremate ili jednostavno napravite hladni ili topli čaj od đumbira i popijte.

3. Ovsene pahuljice

Pahuljice su veoma čest izbor mnogima kada je doručak u pitanju. Integralne žitarice su i odličan izbor vlakana, a hrana bogata vlaknima utiče na smanjivanje želudačne kiseline. Osim ovsenih pahuljica, dobar izbor su i hlebovi od celog zrna ili integralni pirinač.

4. Neke vrste voća

Necitrusno voće poput dinje, banane, jabuke i kruške ređe izaziva želudačnu kiselinu nego ostale vrste.

5. Posno meso i riba

Posne vrste mesa, poput piletine, ćuretine, ribe i morskih plodova ima malo masti i reguliše pojavu želudačne kiseline. Kada ih pripremate, to učinite na grilu, roštilju, pečene ili kuvane, bez previše dodavanja masti.

6. Belanca

Belanca su uvek dobra opcija. Izbegavajte žumanca, jer imaju puno masti i mogu da izazovu pojačanu kiselinu u želucu.

7. Zdrave masti

Izvori zdravih masti su avokado, laneno seme, maslinovo ulje, susamovo ulje, hladno ceđeno suncokretovo ulje i orasi. Smanjite unos zasićenih i trans masti, i zamenite ih zdravijim opcijama.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading