Moćna kombinacija koja će produžiti radni vek veš mašine i poboljšati pranje: Samo treba da pomešate ova dva sastojka
Foto: Freepik

Verovatno vam je već poznato da je soda bikarbona sastojak koji u dvakom domaćinstvu ima veoma veliku primenu. Od spremanja kolača i hlebova, pa sve do čišćenja različitih površina u kući.

Uz sirće, soda bikarbona postaje moćno sredstvo koje će ukloniti i najupornije fleke, ali i dezinfikovati i očititi čak i uporni kamenac, zapušene cevi, naslage prljavštine ili recimo deterdženta za pranje veša u mašini.

Kako deluje ova kombinacija?

Soda bikarbona je prirodni dezodorans i fini abraziv, što je dobro za upijanje neprijatnih mirisa i čišćenja. Alkoholno sirće je dobro za uklanjanje tvrdokornih mrlja ili nataloženog kamenca.

Kombinacijom ova dva sastojka meša se kiselina (sirće) i baza (soda bikarbona), što stvara ugljeničnu kiselinu koja se odmah deli na vodu i ugljen dioksid, što stvara mehuriće i hemijsku reakciju prilikom tog procesa idealnu za skidanje nataloženog viška.

Sigurno vam se bar jednom desilo da kada izvadite veš iz mašine, on nema očekivani miris. Ovaj aparat se u mnogim domaćinstvima koristi svakodnevno, ali retki znaju da i njega treba očistiti s vremena na vreme. Mašina će trajati duže, veš će prati efikasnije i neće biti neprijatnih mirisa.

Izvadite fioku sa pregradama za prašak i omekšivač i potopite je u rastvor sode i sirćeta. Ostavite da stoji neko vreme, a onda starom četkicom za zube ili sunđerom očitite ostatke nečistoća.

U dozer potom sipajte oko 20 grama sode bikarbone, a u deo za omekšivač sipajte 2 dl alkoholnog sirćeta. Napravite smesu od još 20 grama sode bikarbone i 2 dl sirćeta i tu smesu siajte direktno u prazan bubanj.

Uključite program za otkuvavanje veša (90 ili 95 stepeni, zavisi od modela aparata) i pustite da mašina odradi ostatak.

Alkoholno sirće će odraditi sav posao dezinfekcije, jer očisti ne samo bubanj mašine za veš, već prodre i u crevo i odvod odakle će ukloniti nagomilani kamenac.

Ovaj postupak ponavljajte na svaka tri meseca i mašina će godinama raditi kao prvog dana.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading