Bolji nego iz pekare: Pužići sa sirom
Foto: Youtube/Printscreen

Sastojci
Za testo:

  • 2 dl mlakog mleka
  • 2 dl mlake vode
  • 1 kocka svežeg kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika soli
  • 1 dl ulja
  • oko 1 kg brašna

Za punjenje:

  • 1 jaje
  • 200 g sitnog sira
  • po potrebi soli

Za premazivanje i posipanje:

  • 1 jaje
  • po želji krupne morske soli
  • po želji susam

Priprema

U mlako mleko dodati kvasac i šećer, pa ostaviti da odstoji da se aktivira. U posudu za mešenje sipati nadošao kvasac, dodati mlaku vodu, ulje i so, pa brašnom zamesiti glatko testo. Podeliti ga na dva dela.

Radnu površinu nauljiti pa svaki deo uvaljati u ulje. Svaki deo iseći na 12 delova i formirati jufkice (dobijemo ukupno 24 loptice).

Margarin iseći na 4 dela. Rastanjiti na nauljenu površinu jednu jufkicu, premazati sa malo margarina. Zatim rastanjiti drugu pa opet namazati, ređati 6 jufkica jednu na drugu, šesta se ne premazuje. Zatim ga rastanjiti oklagijom, premazati margarinom i preklapati kao na slici (sa leve na desnu stranu, sa desne na levo, odozgo prema dole i odozdo prema gore). Ostaviti sa strane da se odmara. Na šest jufki ide četvrtina margarina.

Ponovite postupak sa preostalim jufkama. Ukupno se dobije 4 velikih testa premazanih margarinom. Svako testo rastanjiti oklagijom, malo pobrašnjaviti. Premazati delom margarina (ako nije ostalo margarina, može i uljem), uviti u rolat, seći na širinu dva prsta.

Praviti mala udubljenja i stavljati po kašičicu mešavine sira i jaja, zatvarati testo da ne ispadne sir, blago pritisnuti, pa okrenuti na drugu stranu, tako da prema dole bude strana sa sirom.

Premazati umućenim jajetom, posuti krupnom morskom solju i susamom.

Peći u zagrejanoj rerni na 200 C, oko 20 minuta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading