Ukusna poslastica: Prevrnuta torta od krušaka
Foto: Shutterstock

Sastojci
Za voćnu podlogu:

  • 1 kg krušaka sorte viljamovka
  • 50 g šećera (od šećerne trske)
  • 50 g kokosovog šećera ili umesto ove dve vrste
  • 100 g smeđeg šećera
  • 25 g maslaca

Za testo:

  • 2 jajeta (oznake M 53-63 g)
  • 70 g kristal šećera
  • 3 kašike otopljenog meda
  • 100 g otopljenog maslaca
  • 220 g oštrog brašna
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 150 ml mleka

Za premaz:

  • 250 ml biljne slatke pavlake (toping baze)

Priprema

Okruglu tepsiju promera 24 cm premazati margarinom i obložiti papirom za pečenje. Pomešati dve vrste šećera i polovinu količine posuti na papir u tepsiji tako da bude ravnomerno raspoređen.

Kruške oljuštiti, iseći na četvrtine očistiti od semenki i tvrdog središnjeg dela i onda svaku četvrtinu još iseći na pola po dužini te odmah gusto slagati na šećer u tepsiji. Preko krušaka ravnomerno posuti preostalu mešavinu šećera.

Maslac naseći na tanke listiće i rasporediti po kruškama. Kako mi je ostalo mlevenih oraha iskoristila sam ga kod izrade ove torte radi punijeg okusa, a iste nisam navela kod potrebnih namirnica.

Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni. Dok se rerna greje pripremiti testo.

Čim se rerna zagreje staviti tepsiju sa kruškama u rernu na cca 10 minuta da se šećer otopi a kruške kratko zapeku. Priprema testa: Jaja sa kristal šećerom penasto umutiti.

Dodati otopljen med i dalje mutiti, te dodati otopljen maslac i kratko umutiti. Dodati prosejano brašno sa praškom za pecivo i na kraju mleko i umutiti da bude glatka smesa. Tepsiju sa kruškama izvaditi iz rerne, rernu zatvoriti da se ne hladi i ostaviti uključenu. Gusto ali ipak tekuće testo ravnomerno rasporediti po kruškama.

Na testo pospite sa preostale 2 kašike mlevenih oraha (može ali ne mora). Tepsiju vratiti u rernu i peći 30 minuta (probati tankom žicom za ražnjiće da li je pečeno, ako se lepi na žicu treba nastaviti pećenje uz kontrolu, da se ne prepeče).

Pečenu tortu ostaviti da odstoji u tepsiji max 10 minuta da se malo prohladi, pa ga oprezno ali brzo preručiti na tacnu za posluživanje koju ste posuli sa prezlama (da se ne lepi). Odmah skinuti papir za pečenje (veoma se lagano skida i kruške ni šećer ne ostaju na papiru). Pustiti da se ohladi.

Dok se torta hladi umutiti toping bazu. Umućenu toping bazu kašikom stavljati na tortu, kao valove, i ukrasiti po želji. Gotovu tortu stavit u frižider da se lepo ohladi.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading