Mekane i sočne: Kiflice sa posnim majonezom
Foto: Youtube/Printscreen

Sastojci i priprema:

  •  40 gr. svežeg kvasca
  •  1 kašika šećera
  •  400 ml. mlake vode
  •  100 ml. ulja
  •  950 gr. brašna
  •  2 kašičice soli

Za premaz:

  •  150 - 180 gr. posnog majoneza
  •  100 gr. otopljenog posnog margarina (plus 30 gr. za premazivanje tepsije).
  • Susam ili druge semenke po želji.

Kvasac izdrobite u vanglu, dodajte kašiku šećera i kašiku brašna. Prelijte mlakom vodom i ostavite da stoji oko 10 minuta.

U nakisli kvasac dodajte ulje, polovinu brašna, so i krenite mesiti uz postepeno dodavanje brašna.

Ne treba dugo mesiti. Kada se formira jufka prekriti vanglu krpom i ostaviti na toplom mestu da testo nadođe.
Zatim ga premesite i odkidajte male, jednake komade, svaki premesite u manje loptice.

Oklagijom razvucite i motajte kako je prikazano u videu. Slažite na podmazanu tespiju malo razmaknute, premažite bogato majonezom i pospite susamom. Ostavite ih da narastu pa pecite oko 20 minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Pecite 15 minuta bez ventilatora i 5 minuta sa ventilatorom da brže porumene. 

Vrele prelijte vrelim margarinom, na svaku je dovoljno po jedna kašika.
Ostavite ih koji tenutak da upiju margarin i postanu mekane. Poslužite i uživajte. Ove kiflice su i sutradan jalo lepe i mekane. Prijatno.
 

Komentari (0)

Loading