FANTASTIČAN I BOGAT RUČAK "Sogan dolma", staro tursko jelo, slasni ukus Orijenta
Foto: Shutterstock


Potrebno je

500 grama junećeg ili pilećeg mlevenog mesa

150 grama pirinča
10 većih glavica crnog luka
začini po želji: slatka paprika, tucana paprika, so, biber, suvi biljni začini
2 dl pasiranog paradajza
4-5 kašika ulja
1 puna kašika brašna


Priprema

Očistite luk i stavite da se kuva u ključaloj vodi oko 10 minuta. Nakon toga izvadite luk i prebacite ga u hladnu vodu da se ohladi. Od ohlađenog luka polako odvajajte unutrašlje slojeve.

Izvađenu sredinu luka iseckajte i dinstajte na ulju, pa dodajte mleveno meso, začine i pirinač, i dinstajte oko 15 minuta, dok se ne sjedini lepo, potom ostavite smesu da se ohladi.

U spoljašnji sloj luka sipajte pripemljenu smesu i slažite napunjen luk u šerpu, jedan do drugog. Nalijte vodu, stavite poklopac i pustite da se kuva na jačoj temperaturi dok voda ne ispari.

Kada tečnost ispari ponovo sipajte malo vode i sok od paradajza, smanjite temperaturu i ostavite da se krčka oko 10 minuta.

Šerpu prekrijte folijom i stavite u predhodno zagrejanu rernu da se zapeče oko 15 minuta na 200 stepeni.

Idealan prilog uz sogan dolmu je pire od krompira.

Komentari (0)

Loading