Nezaboravan ukus: Grčka pita sa piletinom i paprikama
Foto: Shutterstock

POTREBNO:

  • 500 g tankih kora
  • 1 kom pilećih prsa
  • 3 paprike (žuta, crvena, zelena)
  • 2 luka
  • 3 čena belog luka
  • 3 kašike koncentrata paprike
  • 150 ml belog vina
  • 3 kašike začina (origano, majčina dušica, ruzmarin…)
  • sol, papar
  • 150 g feta sira
  • 100 g sira trapista
  • 200 ml maslinovog ulja
  • 100 ml suncokretovog ulja
  • 50 ml mineralne vode

PRIPREMA:

Paprike i luk izrezati na kockice, beli luk sitno iskosati.
Pileća prsa izrezati na odreske, začiniti ih po želji pa ih prepeći na tavici i izvaditi na stranu.
Na istom ulju u istoj tavi pržiti paprike i luk, dodati i beli luk. Pržiti par minuta dok povrće ne povene. Tada doliti vino pa pustiti da ispari uz mešanje. Dodati koncetrat paprike i začine pa uz mešanje kuvati dok sva tečnost ne ispari. Nadev mora biti suv!
U topli nadev nadrobiti feta sir i naribati sir trapist pa sve skupa dobro izmešati i sjediniti.
Za premazivanje kora tokom slaganja pite treba pripremiti premaz od kombinacije mineralne vode i 100 ml ulja.
LIm u kojem će se peći pita dobro nauljiti. Složiti 3 kore jednu preko druge tako da rubovi vise prema van. Između svake kore posuti mešavinu mineralne i ulja. Rasporediti polovinu nadeva, pa prekiti sa 3 kore, nastaviti nadevom i završiti preostalim korama. Obavezno između svake kore premazivati! Na kraju sve rubove podviti prema unutar ispod pite. Od gore premazati ostatkom ulja i mineralne.
Pitu peći u gornjem delu rerne na 180*C 35-45 minuta.
Pečenu pitu izrezati i poslužiti!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading