DOBIĆE VEĆE PENZIJE ALI ĆE MORATI DA PLAĆAJU POREZ Od povećanih prihoda deo se odmah vraća u državnu kasu

Evo kako su prošli nemački penzioneri.

U julu prošle godine nemačkim penzionerima su povećane penzije,  a isto ih čeka i ovoga jula.

Ipak, situacija i nije baš toliko zavidna jer se početkom ove godine podigao i prag ispod kojeg su oslobođeni plaćanja poreza na prihod.

Vlasti navode kako se pravi razlog krije u inflaciji.

Prošle su godine otkako je Njmačka važila za takozvanu obećanu zemlju. Ipak, i dalje postoji određen broj onih koji sebi mogu da priušte luksuzni život pa je još 2004. godine uveden i porez na prihod od penzija.

Treba imati na umu kako se taj prag prilagođava inflaciji.

U Nemačkoj živi oko 21 milion penzionera, od kojih tek trećina plaća porez na prihod. Preostale dve trećine su ispod tog praga pa su oslobođeni poreza ove zemlje.

Reč je o pragu koji je povećan s dosadašnjih 696 eura na 11.604 eura godišnje i to zbog inflacije. To znači da će imućniji penzioneri u Nemačkoj na mesečnom nivou morati plaćati 967 eura poreza na prihod na penzije, piše dw.com.

Povećanjem penzija sada moraju da plaćaju porez

Tako ispada da povećanje penzije za 4,57 posto od prvog jula prošle godine zapravo i nije dobra vest, navodi se u listu Süddeutsche Zeitung.

Prema njihovom proračunu 114.000 penzionera će od ove godine morati početi plaćati porez na prihod na penzije.

Treba dodati i kako će se ove godine od jula takođe povećavati penzije u Nemačkoj po stopi od 4,57 posto.

Takođe, 244.ooo penzionera neće morati da plaća porez zbog povećanja praga. Nemački ministar finansija Kristian Lindner je tražio retroaktivno povećanje praga. Vladajuća koalicija još raspravlja o tom mogućem potezu.

Obračun poreza na penzije nije nimalo jednostavan.

On najviše zavisi od toga kada je osoba otišla u penziju. S druge strane, od te reforme iz 2004. godine postepeno se povećava iznos doprinosa za penziono osiguranje na koje se ne plaća porez na prihod.

S obzirom na to da su penzije od prošle godine i veće, na njih će se dodatno plaćati porez.

Upravo iz tog razloga brojni penzioneri neće morati ništa plaćati, osim ako imaju druge prihode uz penziju, objavio je Dojče wele.

 

Ostavite komentar