UMRO JE SAM I ODBAČEN OD SVIH! Čuveni muzičar bio je član Ekatarine Velike, prva osoba zaražena hivom u Jugoslaviji, a preminuo je na užasan način!
Printscreen

Ivan Ivica Vdović preminuo je 1992. u 31. godini. Princ jugoslovenske andergraund scene, jedan od najboljih bubnjara u regionalnoj muzici i začetnik novog talasa koji je, što se još bolje vidi sa vremenske distance, bio revolucionar.

Vd kako je glasio njegov nadimak (prijatelji su ga zvali i Ica), rodio se 23. februara 1961. godine u Beogradu, u tadašnjoj FNRJ.

Muzička priča Vda počela je u srednjoj školi. Kada je bio u trećem razredu, postao je član benda “Limunovo drvo” čiji su se članovi stalno menjali. U poslednjoj postavci grupe bili su Vdović, Milan Mladenović i Dušan Kojić – Koja koji su ubrzo formirali bend “Šarlo akrobata” (Vdović je pre toga svirao u “Suncokretima”).

UMRO JE SAM I ODBAČEN OD SVIH! Čuveni muzičar bio je član Ekatarine Velike, prva osoba zaražena hivom u Jugoslaviji, a preminuo je na užasan način!

Printscreen

 

Kultni album “Akrobate” bio je “Bistriji ili tuplji čovek biva kad…”. Ime mu je dao VD i to po omiljenom Vdovom citatu iz knjige “Pelagićev narodni učitelj” Vase Pelagića koji je voleo buntovni panker i Vukovac.

Grupa “Šarlo akrobata” raspala se 1981. oproštajnim koncertom u Ljubljani. Navodi se da je jedan od razloga raspada Vdova želja da u grupu dovede Gorana Vejvodu i Bebi Dol, što se Koji nije dopalo, iako je Miladenović video potencijal Vdovićevih ideja.

Zato nije ni slučajno što su Vd i Mladenović pokrenuli kultnu grupu Katarinu II. Zapravo, Vd je bio glavni pokretač, on je u grupu doveo Milana i Margitu Stefanović, sa kojom se i zabavljao.

Pored njih bend su činili i Bojan Pečar i Gagi Mihajlović i koji je 1985. napustio “priču”.

UMRO JE SAM I ODBAČEN OD SVIH! Čuveni muzičar bio je član Ekatarine Velike, prva osoba zaražena hivom u Jugoslaviji, a preminuo je na užasan način!

Printscreen

 

 

Usledila je promena sastava u Ekatarina Velika i Vdovićev odlazak.

Te 1985. godine Vd, saznao je da je HIV pozitivan (navodno je bio prva zvanično registrovana osoba obolela od HIV-a u bivšoj Jugoslaviji).

Kako je izgledao i šta se dešavalo posle, otkrila je bila njegova bliska prijateljica i glumica Sonja Savić koja je rekla da je nakon njegove smti zamrzela Beograd:

- Te 1985. godine taj isti Ivica otišao je da se testira na neku čudnu bolest koja se pojavila u Beogradu. Vratio se i celom gradu je rekao da je zaražen AIDS-om. Ovo je jedan ružan i mali grad – okrenuo mu je leđa. A on je vrlo ponosno, dostojanstveno i skromno u svom balon mantilu još godinu i po dana svirao bubnjeve - rekla je ona.

Kada je preminuo, Sonja Savić od čije se smrti pre dva dana navršilo 11 godina, tužnu vest je javila zajedničkom prijatelju Darku Rundeku.

- Kada me je pitao kako je umro, rekla sam da je samo pao sa kreveta u nekakvoj infektivnoj kesi koju niko nije hteo da podigne - rekla je ona.

Prema sećanjima savremenika, Vd je i privatno bio fascinantan lik.

- Ličio je na Džonija Rotena iz Pistolsa, prvi je zamenio palice ritam mašinom i obeležio zvuk Šarla Akrobate. Sećam ga se kao najšarmantnijeg momka u društvu, pravog zezatora koji je uvek bio spreman da odvali dobru šalu. Bio je poznat i po nekim navikama koje ni za živu glavu nije menjao. Nigde nije išao bez svojih bubnjarskih palica i nikada se nikome nije javljao telefonom. Kada treba da izađemo, on lepo stane ispod prozora i zviždi. Bože, koliko se taj čovek nazviždao ispod mog prozora - prisećala se voditeljka Dubravka Marković.

DA DOĐEŠ TI KOD ČIKA BOSKETA! Ceca pred svima otkrila šta joj je Bosanac nudio, harmonikaš mislio da pevačica ovo nikada neće ispričati!

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading