Milena Dravić
Tanjug
Milena Dravić

Screenshoot Youtube

Milena Dravić, Foto: Screenshoot Youtube

Najveća diva jugoslovenskog filma, kako su mnogi zvali legendarnu glumicu Milenu Dravić, iza sebe je ostavila brojne filmske i pozorišne nagrade, uloge po kojima će je pamtiti generacije, ali i neutešne kolege kojima će slavna glumica zauvek ostati uzor. Oni koji su imali čast da rade sa njom zauvek će pamtiti čaroliju koja se desi kada ona stane na scenu ili zauzme kadar, a u razgovoru za "Alo!" naši poznati glumci i režiseri otkrili su zbog čega je Milena Dravić bila toliko posebna.

Milan Karadžić i Manda

Rajko Ristić

Milan Karadžić i Manda, Foto: Rajko Ristić

Reditelj Milan Karadžić, sa kojim je glumica radila svoju poslednju seriju, za "Alo!" kaže:

- Pamtiću je kao veliku i sjajnu glumicu, a njenu ličnost je krasila upornost i vrednoća. Kada smo radili predstavu "Bokeški D-mol" predano je učila specifični dijalekat i savršeno ga je savladala, čak bolje od glumaca koji su tu rođeni. Nije bila svesna ogromne veličine i pamtiću je po tome što je uvek sumnjala u sebe, delovala je uplašeno i zabrinuto, bila je nesigurna kao devojčica, ali na sceni se uvek dešavala čarolija. Imala je neverovatnu harizmu i moć imaginacije i uvek je uspevala da nas ostavi bez daha - rekao je Milan i dodao:

Sloboda Mićalović

Rajko Ristić/Alo!

Sloboda Mićalović, Foto: Rajko Ristić/Alo!

- Radio sam dve predstave sa Milenom, a nekoliko nas, koji smo joj bili bliski, želeli smo da je vratimo na scenu i da je iščupamo iz letargije. Bila je već okrnjenog, načetog zdravlja, kada smo napravili divan lik za nju u seriji "Komšije". U martu smo snimali njene poslednje scene... Bila je sjajna, digla se iz kreveta i ma koliko izgledala krhko i nesigurno, zračila je na snimanju - kaže reditelj Milan Karadžić, u čijoj seriji je Milena zabeležila poslednju ulogu u životu, dok se Sloboda Mićalović otkrila da je maštala da ima karijeru kao legendarna glumica.

Njena ljubav prema životu bila je ogromna

Glumac Goran Šušljik koji je sarađivao sa Milenom, za "Alo!" kaže da mu je vrlo teško što dive srpskog glumišta više nema.

- Ovo osećanje koje pulsira otkada se čulo da Milene više nema, govori o njoj kao o umetnici, ali i kao čoveku. Mnogi su imali privilegiju da rade i stvaraju s njom, i ja sam je imao, ali nije to ono najvažnije. Ono što nam je ostavila, šta je stvarno donela, vreme će da pokaže koliko je značajno. Pre svega bih istakao njeno ljudsko biće, dignitet i dostojanstvo, ogromnu energiju, veliku ljubav prema životu i ljudima, sve to što je obeležilo ono čime se Milena bavila.  

- Zbunjena sam onim što osećam kada pomislim na Milenin odlazak. Tužno mi je veoma, a u isto vreme sam srećna što smo svedoci da je ona postojala, što smo tu da svedočimo o specifičnoj ženi i njenom ogromnom talentu, o njenom braku punom ljubavi, o Gagi koji je bio pravi beogradski šmeker. Milena je bila dama, a mangup, bila je fantastični umetnik, ali i prijatelj. Kada su me kao mladu glumicu pitali kakvu karijeru želim, odgovorila sam da želim karijeru kakvu je imala Milena Dravić... Veoma su mi pomešana osećanja jer smo i privatno bili bliski, teško mi je što je otišla, a opet, ona je sada kod Gage, jer nekako bez njega se nije moglo... - rekla je Sloboda, dok se Olga Odanović prisetila poslednjeg susreta sa Milenom.

- Milena je bila moja omiljena glumica, a vest o njenom odlasku me je potresla. Čovek u tim trenucima izgubi smisao, ali verujem da će ona uvek ostati sa nama. Sećam se našeg poslednjeg susreta na premijeri predstave "Devedesete". Milena je došla da nas gleda, ali koleginica Anastasija Mandić i ja je nismo videle. Zamolila sam nekoga da ode po nju, pa je Milena došla kod nas u garderobu, zagrlila sam je i malo sedela sa njom. Štagod da kažem biće malo, Milena je bila posebna ličnost. Ona je legenda. Volela sam sve njene uloge i "Metlu bez drške" i "Prekobrojnu". Ne postoji njen film koji nisam gledala makar deset puta, a maštala sam da se sretnem s njom i na sceni. To se, nažalost, nikada nije desilo - istakla je Olga, dok je Mima Karadžić rekao da mu je bila čast da sarađuje sa legendarnom glumicom.

Olga Odanović

Alo!/Dejan Briza

Olga Odanović, Foto: Alo!/Dejan Briza

- Milena je bila, pre svega, velika dama, pa onda velika glumica. Čast mi je bilo poznavati takvu veličinu i raditi sa njom. Milena je poslednja žena iz plejade najvećih glumaca i zaista mi je mnogo žao. Nema reči kojima bih mogao da opišem tugu zbog toga što Milene više nema - rekao je Karadžić, dok se mlada glumica Anja Mit prisetila susreta sa svojim glumačkim idolom. 

Anja Mit

Screenshoot Instagram

Anja Mit, Foto: Screenshoot Instagram

- Dugo sam želela da upoznam Milenu Dravić, a želja mi se ispunila na snimanju serije "Komšije". Oduvek sam se divila veličini koju predstavlja, a onda kada sam konačno dobila priliku da razgovaram sa njom, rekla mi je nešto što ću zauvek pamtiti. Sećam se da sam joj priznala da sam oduvek želela da budem kao ona i da bih volela da komične uloge mogu da odglumim onako kako ona to radi. Milena me je zaustavila i rekla nešto predivno: "Ne treba da težiš tome da budeš kao ja ili kao bilo ko drugi. Lepota života je da u svakom trenutku budeš svoja i nikada to nemoj da zaboraviš". Po tome ću je pamtiti i čast mi je što sam je poznavala - rekla je Anja.

POČITAJTE JOŠ: