Kako je Radmila Živković uspela da postane Mis Srbije i Mis Jugoslavije

Yugopapir/B.Z. | vip 2020-01-14 09:01:46 2020-01-14 09:01:46

Danas glumica puni 67 godina.

printscreen

Glumicu Radmilu Živković mlađe generacije znaju kao krupniju damu koja ih je šarmirala kao "luda" tetka Doka iz "Zone Zamfirova". Oni nešto stariji se ipak sećaju i najlepše žene u Srbiji i šire. Ono što verovatno niste znali je to da je Radmila bila proglašena za najlepšu ženu Jugoslavije 1969. godine...

Međutim, ono što je stvorilo zabunu u javnosti je to da nije reč o glumici Radmili Živković na koju ste sigurno prvo pomislili. Jedna druga, nekoliko godina starija Radmila Živković je 1969. godine bila najlepša Jugoslovenka i nominovana za Mis sveta. I ova Radmila je bila prelepa i sanjala o glumačkoj karijeri.

Prenopsimo vam zapis Yugopapira iz 1969. godine u celosti:

Na našim fotografijama nema Rajke, inače dvostruke "mis Crne Gore". Ona je posle priredbe и dvorani Doma sindikata, umesto da sе prikljuci ostalim lерoticamа, krenulа na bal "mis Jugoslavije" privatnim kolima. Doživela je manji saobraćajni udes i tako se nije pojavila na završnoj svečanosti.

Pretprosle subote u velikoj, do poslednjeg mesta ispunjenoј dvorani Doma sindikata u Bеogradu nije bilo dileme: publika i Ziri јednoglasno su se opredelili za najlepsu devojku. Tako је па tradicопalnom konkursu revije "Politika Bazar" za novu "mis Juдoslavije" proglasena 20-godisnja studentkinja iz Beograda Radmila Zivkovic. Ali ovo nije kraj priče o novoj lepotici. Početak je zabeležen tačno pre godinu dana. U kišno septembarsko jutro ispred zgrade "Politike" krenuli su u Zrenjanin na priredbu za izbor "mis Srbije 1968." voditelj Mića Orlović i pozmata manekenka Tamara Bakić koja je bila "zadužena" za devojke. Татara Bakic: O jednom Misi, koji mе је паиёіо da se covek nе сеnі prema sjaju odece Zakasnili su vise od pola casa, јer je glumac i spiker Dejan Durovic dan ranije obecao da dovesti, u pрoslednjem tremutku, jos jednu kandidatkinju. Garantujem vam da će ova devojka biti mis Jugoslavije - govorio je Đurović.

Ali kada se pojavio sa crnokosom Radmilom Živković, Mića Orlović i Tamara Bakić nisu bili oduševljeni. Visoka devojka delovala je zbunjeno i stidljivo. Tako se ponašala i na priredbi u Zrenjaninu. Žiri kao da joj nije poklonio posebnu pažnju. Dospela je među šest najlepših Nije postala čak ni jedna od pratilja i finalna priredba na Zlatiboru održana je bez nje. Zablistala u Puli Ovog leta na filmskom festivalu Radmila Živković Igrala je malu, epizodnu ulogu (seoske mlade) u ratnom filmu Vlade Pavlovića "Oseka". Ali je više plenila svojom pojavom u festivalskom šarenilu. Kao da se prolepšala, postala sigurnija, u svakom slučaju elegantnija. Foto-reporteri su se utrkivali koji će pre da je snimi za naslovnu stranu svog lista. Tu, u Puli, predloženo joj je dai ove godine konkuriše za "mis Srbije". Odlučno je odbila, sećajući se neprijatnog iskustva iz Zrenjanina. Ipak, organizatori su joj poslali poziv i ona se pojavila u motelu "Stari hrast" među kandidatkinjama za najlepšu devojku Srbije. konkurenciji dvadeset devojaka pobedila je nadmoćno, a to se ponovilo Tako je Radmila Živković, kao i Ivona Puhiera pre nje, tek u drugom pokušaju osvojila titulu "mis Jugoslavije" i automobil "fiat 125 PZ", poklon časopisa "Naš dom". Već ranije nova da studije geografije zameni pozivom glumice. Možda i zato što je nekoliko sezona provela kao (honorarna) razvodnica u "Ateljeu 212". Na priredbi u Beogradu dogodila se i jedna zanimljiva "izmena" mesta.

Prva pratilja sa priredbe u Slavonskom Brodu, visoka i elegantna Ljubica simpatije žirija i, nadmoćno, drugo mesto (iza Radmile Živković). To nije pošlo za rukom zvaničnoj "mis Hrvatske", ljupkoj Ali nasmejana Splićanka nije, za razliku od Marije Gigović i Elice Klandeve, shvatila tragično zastoj na poslednjoj preponi. I upravo dok je objašnjavala da se "baš divno provela", specijalni žiri novinara NIP "Politika" proglasio ju je za "mis šarma". Smiljka je time dobila ne samo titulu već i nagradu od 2.000 dinara, koliko Rajka Milovanović. Na našim fotografijama nema Rajke, inače dvostruke "mis Crne Gore". Ona je posle priredbe u dvorani Doma sindikata, umesto da se priključi ostalim lepoticama, krenula na bal "mis Jugoslavije" privatnim kolima. Doživela je manji saobraćajni udes i tako se nije pojavila na završnoj svečanosti. Radmilu Živković, novu "mis Jugoslavije" sada očekuju pripreme za odlazak u London gde će se krajem novembra pojaviti na zvaničnoj priredbi za izbor "mis sveta" 1969. 

 

Expand player
Pogledajte više