princ Hari
Foto: Profimedia/Profimedia

Samo nekoliko sati nakon što je stigao u Uedinjeno kraljevstvo, princ Hari je pretrpeo dva žestoka "šamara". 

Već je bilo poznato da tokom boravka na Ostrvu neće imati priliku da se sretne sa svojim oceme, kraljem Čarlsom, jer je njegov raspored "prepun". Drugi šamar usledio je kada je, samo dva sata nakon što je iz Kalifonije sleteo na britansko tlo, saznao da će ono što je mislio da pripada njemu dobiti njegov brat Vilijam.

princ Hari

Profimedia

 

Kako su objavili britanski mediji, Bakingemska palata je saopštila da će princ Vilijam uskoro biti imenovan za pukovnika Vojnog vazduhoplovnog korpusa (AAC) - puka u kom je bio princ Hari. Ovu počasnu titulu dobijaju članovi kraljevske porodice kao "kraljevski zaštitnici" određenih vojnih jedinica.

Princ Hari je s AAC povezan preko učešća u vojnim turama u Avganistanu. Odluka da Vilijam postane glavnokomadujući nekadašnje bratove vojne jedinice najavljena je još u avgustu prošle godine, ali potvrda je, kako su to mnogi primetili, stigla baš onog dana kada se Hari, posle četvorgodišnjeg odsutsva nakratko vratio kući.

Svečanost dodele titule najavljena je sledećeg ponedeljka, 13. maja u središtu AAC-a u mestu Middle Wallop. Tog dana će kralj Čarls, koji je 31 godinu bio na ovom ceremonijalnom položaju, odnosno imao titulu pukovnika, nju predati sinu Vilijamu. 

princ Hari

Profimedia

 

Hari se nije oglašavao ovim povodom, umesto njega to je učinio njegov PR tim:

"Kao odgovor na brojna pitanja o toj temi i sveprisutna nagađanja o tome hoće li se ili ne vojvoda sresti s ocem u Ujedinjenom Kraljevstvu ove nedelje, to, nažalost, neće biti moguće zbog brojnih dužnosti Njegovog Visočanstva", napisali su i dodali:

"Vojvoda, naravno, razume obaveze svog oca i razne druge prioritete i nada se skorom susretu".

Vojvoda od Saseksa se u domovinu vratio kako bi učestvovao na misi zahvalnici u katedrali Sv. Pavla kojom se obeležava 10. godišnjica Igara Invictus. To su sportske igre u kojima učestvuju vojni invalidi iz 20 zemalja sveta i u čijem je pokretanju Hari imao jednu od glavnih uloga. Njegova supruga Megan nije s njim. Ona je ostala u Kaliforniji, a kako su najavili, pridružiće mu se na putu u Nigeriju krajem nedelje.
- Ovo će, bez obzira na logistiku, biti shvaćeno kao prekor. Ovo je jedan od najjavnijih razdora na svetu. Kad bi se to rešavalo bez toliko nagađanja u štampi, imalo bi veće šanse da se reši - rekao je komentator kraljevske porodice Ričard Ficviljams, dok je bivši dopisnik sa dvora za BBC, Majkl Kol dodao:

- Ovo je čist prezir. To što se kralj neće videti sa mlađim sinom iako će njih dvojica biti udaljeni samo 4,8 kilometara, govori da odbegli sin nije dobrodošao, bar ne u ovom trenutku. Princ Hari mora jasno da sagleda stvari i najjasniji mogući pokazatelj bola, koji je izazvao. Postupci imaju posledice, čak i princ Hari mora to da shvati - rekao je za Dejli mejl Majkl Kol.

BONUS VIDEO:

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading