Evrovizija, Evrovizija 2024
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Eurovision

Pobedu na Evroviziji je odnela Švajcarska i Nemo Metler sa pesmom „Kod“ (The Code), dok je naša Teya Dora sa „Ramondom“ završila na 17. mestu.

Ipak, takmičenje je, sudeći po komentarima, ostalo u senci protesta zbog Izraela, diskvalifikacije Holandije, skandala zbog glasanja… Tako je naše komšije Hrvate posebno zaboleo način na koji je poene podelio njihov žiri. Dok je Srbija hrvatskom predstavniku Bejbi Lazanji dala maksimalnih 12 poena, njihov žiri je našoj Teya Dori dodelio svega tri boda. Taj čin je, sudeći po komentarima brojnih poznatih i na hiljade običnih ljudi, izazvao salve besa. Među prvima je reagovao poznati hrvatski influenser Vanja Fotović:

- Mi Hrvati smo neviđene pi*ke, koje su Srbima dale tri boda, tri boda! A nama su Srbi dali 12 bodova! 12 bodova su nam dali! Mi smo pi*ke neviđene! To ću vam ja reći, pa kom pravo, pravo, kom krivo, krivo! - vikao je u snimku na Tiktoku Fotović.

Evrovizija, Evrovizija 2024

Foto: Youtube/Eurovision

 

Mnogi su zahtevali da se obelodane imena članova hrvatskog žirija. Ispostavilo se da su ga činili: Dino Jelusić, Mihovil Šoštarić, Srđan Skansi Sekulović, Ivana Vrdoljak i Gina Victoria Damjanović.

Uz otvorenu kritiku žiriju, na društvenim platformama su se nizale reči zahvalnosti Srbiji.

- „Bravo, Srbijo, od vas 12 poena“, „Hvala, Srbijo“, „Srbija je glasala za najboljeg, ispoštovali su Hrvatsku“ - mahom su se oglašavali Hrvati na Fejsbuku i Instagramu, dok je na mreži Iks, nekadašnjem Tviteru, bilo mnogo onih koji su, uz ogromnu zahvalnost i reči izvinjenja, Srbima ponudili besplatno letovanje na moru.

Koliko se razlikovao stav publike i žirija u Hrvatskoj, pokazalo je i to da je narod Teya Dori, za razliku od „stručnjaka“, dao 12 bodova. Dokaz se pojavio na Iksu, na zvaničnoj stranici Pesme Evrovizije.

Inače, Bejbi Lazanja je bio drugi. U izboru pobednika presudili su glasovi stručnog žirija, dok su glasovi publike imali manji značaj.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Vox

12.05.2024 19:55

Srbija sada treba da se distancira od tih kojekakvih skupova i učešća u istima. Srbima nije prirodno mesto tu! Opet je Srbija >>SRBIJA<<!!!!