slađana milošević
Foto: ATA IMAGES/Foto: Ataimages

Vest da je rok diva Slađana Milošević umrla u 69. godini potresla je ceo region, a napustila nas je posle teške borbe protiv opake bolesti.

Svoju porodicu naziva “porodica ludih naučnik” i otkrila je da je njen deda često voleo da pravi neke čudne napitke.

Moja mama je pedagog, predavala je srpski. Čak je i meni predavala nekoliko meseci, ja sam bila velika žrtva moje mame. Morala je da prikaže đacima da smo svi jednaki. Jednom sam otišla do katedre da je pitam da mi zareže olovku, onda je mama vikala da izađem iz učionice. Kod kuće sam dobila grdnju. Nisu me tukli roditelji, bila sam preterano dobro dete. Sad me je to stiglo. Meni je drago što je tako. Kada učimo decu da budu gruba i nametljiva, mi remetimo njihovu prirodu, treba pustiti čoveka da se razvija. Vršnjaci su me voleli kada je neko drugi morao da uradi umesto njih. Trenirala sam karate, imam plavi pojas – rekla je Slađana pa otkrila da su svi u njenoj porodici matematičari:

– Moj deda je stalno eksperimentisao. Uzeo je jedan plac, mi smo porodica ludih naučnika. Naravio je laboratoriju i moj tata je otišao kod dede, i kad se vraćao kući caklele su mu oči. Deda je voleo da pravi napitke.

 

 

Doprinos modernoj muzici dala je već u svojoj dvanaestoj godini života svirajući i pevajući u grupama kao što je Nebeska konjica, Epitaf8, Džentlmeni.

Svoj prvi solo nastup je imala na festivalu "Studentsko ljeto" u Maglaju, 1974. godine, gde je osvojila "Grand Prix".

Godine 1977, isplivala je na površinu jugoslovenske pop-rok scene, sa pesmom "Au, Au" i iste godine imala svoj prvi veći nastup na koncertu kod Hajdučke česme, gde je nastupala pre Bijelog Dugmeta. Slađana je počela da ruši tabue, kad je izdala pesmu pod nazivom "Seksi dama", koja je bila zabranjena za emitovanje na brojnim radijskim i televizijskim programima.

Pored zavidene karijere na prostorima Jugoslavije, 1983. godine u Nemačkoj je izdala album koji je tamo postigao veliki uspeh, nekoliko godina kasnije u Sjedinjenim Američkim Državama svirala je sa grupom "Baby Sister".

U Jugoslaviji ogroman uspeh postigla je njena duetska pesma sa Dadom Topiće, "Princeza" koja je snimljena 1984. godine i prevedena na engleski jezik. Miloševićeva je u svojoj višedecenijskoj karijeri mnogo puta nagrađivana za svoj rad najprestižnijim nagradama.

slađana milošević

Foto: Ataimages

 

Svojevremeno, u jeku popularnosti nije mogla da se kreće bez obezbeđenja jer je svojom drugačijom pojavom izazivale druge.

– Dan danas je isto, uvek nekome smetate. Ja sam borac protiv sopstvene pobede. Ja sam pobedila ceo Balkan. Nisam mogla da se krećem bez telohranitelja, morala sam po dvojicu da vodim sa sobom. Bio je problem kada se neko kao ja pojavio, uvek postoji neko ko se budni. Vide stvarnost na drugi način – govorila je.

Ona je sedamdesetih i osamdesetih rušila ne samo muzičke nego i ideološke granice, zbog čega je čak proglašena američkim špijunom!

Ubrzo nakon što je krajem 1978. objavila singl "Seksi dama", politički vrh Jugoslavije proglašava je simbolom prozapadnjačke "džins" kulture i zabranjuje emitovanje njene muzike na televiziji i radio-stanicama. Zbog negativne kampanje u sredstvima informisanja Slađana doživljava nezapamćeni linč, ali u isto vreme događa se i čudan paradoks. Dok je ljudi na ulici čupaju za kosu, udaraju, vređaju i psuju jer su o njoj čitali sve najgore u medijima, fanovi na koncertima doživljavaju svojevrsnu katarzu od njene pojave. Pokušaj ubistva fana

Doživljavala je ekstremne i brutalne neprijatnosti koje su joj vrlo često priređivali njeni obožavaoci, a jedna od najbizarnijih situacija bila je kada je njen fan pokušao da se ubije posle koncerta!

- Taj incident bio je u blizini Splita. Posle nastupa, ekipa je kolima krenula nazad, ali sve vreme su ih pratila dva automobila, preticali su ih, usporavali, zastajkivali. A onda je jedan od ta dva auta namerno preleteo liticu i pao u provaliju! Slađana je naterala svog vozača da zaustavi kola i sama sišla u provaliju i izvukla čoveka iz olupine. Na svu sreću, taj čovek je preživeo, ali je ona to veoma emotivno doživela. Povukla se iz javnosti, nije je bilo nekoliko godina na sceni.

slađana milošević

Foto: Ataimages

 

Posle tog incidenta rok zvezda odlučuje da se povuče na neko vreme. Povratak na scenu usledio je turnejom po dijaspori, gde je obišla 60 gradova Nemačke, kao i mesta po Kanadi i Americi. Po dolasku u Jugoslaviju 1981. godine izriče joj se zabrana gostovanja u inostranstvu i predstavljanje zemlje u dijaspori zbog "nepodobnog" ponašanja na pomenutoj turneji. Posle opsežnih saslušanja, Državna bezbednost proglašava Slađanu američkim špijunom i počinje da vodi računa o njenom "ispravnom" ponašanju.

Godinu dana kasnije, zbog nemogućnosti da nastupa i objavljuje pesme, rokerka odlazi u Nemačku, gde je s tamošnjim muzičarima održavala koncerte i spremala novi materijal. Čekala je pravu ljubav

Ni loš izbor muškaraca je nije zaobičao. Tako je 2020. godine doživela stravično fizičko nasilje od svog partnera Igora. Iako ga je prijavila, na zakazanom suđenju odbila je da svedoči protiv njega.

Posle incidenta je bio uhapšen, a Treće osnovno tužilaštvo protiv njega je podnelo optužni predlog zbog izvršenja krivičnog dela nasilje u porodici.

Ipak, Slađana je je povukla neočekivani potez kada je svoje prethodno svedočenje povukla i time onemogućila da se njeno svedočenje nadalje koristi na sudu, u svrhu dokazivanja partnerove krivice.

- Nažalost, svi znaju za aferu koju sam ja imala, ali poznato je da u mojoj porodici svi na ljubav čekaju po 30 godina, tako se nadam da će i sa mnom biti. Sve može u životu da se prevaziđe, ali izdaja ne. Ne odustajte nikada od ljubavi, ona je svuda oko nas - rekla je ona tada.

slađana milošević

Foto: Ataimages

 

Ikona novog talasa u bivšoj Jugoslaviji otvoreno priznala je da se svesno odrekla majčinstva i posvetila karijeri i raznim poljima u umetnosti − muzici, pisanju, slikanju, režiji.

− Procenila sam da je za mene značajnije da napišem i snimim 150 pesama, da me ispunjava to što stvaram harmoniju zvuka i teksta tako što pišem ili režiram i pokušavam da popravim svet oko sebe. Takvo životno određenje za mene je bilo veće i značajnije od materijalnog i fizičkog prokreiranja, što mogu da učine i drugi. Moji potomci ne moraju da budu biološki, jednako važno je imati i ideološke - zaključila je, piše Stil.

Otkriveno je zbog čega je Slađana bila hospitalizovana, o čemu možete čitati u odvojenom tekstu.

Poslednji intervju Slađane Milošević možete pročitati u odvojenom tekstu.

Slađana govorila o borbi sa teškom bolesti, što možete pročitati u odvojenom tekstu.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading