Nikola Tesla
Foto: Promo/Foto: Wikipedia

Sinoć je u Domu omladine Beograda premijerno prikazan igrano-dokumentarni film Bežično, film Muzeja Nikole Tesle koji javnosti otkriva do sada neispričane priče o Teslinom životu.

Analizirajući najvažnije pojedinosti iz života Nikole Tesle film traži odgovor na pitanje šta je zapravo bogatstvo. Pričajući priče o jednom od najvećih svetskih umova svih vremena film nas navodi da preispitamo sopstvene sisteme vrednosti i pronađemo besmrtno u nama.

Fokus filma Bežično upravo je na duhovnosti Nikole Tesle i na vrednostima koje je Tesla, kao dete iz pravoslavne srpske svešteničke porodice poneo u svet. Kao takav, u oktobru ove godine premijerno je prikazan na čak četiri lokacije u SAD – Vašingtonu, Merilendu, Njujorku i Čikagu. Reakcije publike bile su neverovatne, potkrala se poneka suza, glasovi su zadrhtali, ali se jasno i glasno čulo koliko smo svi ponosni na možda i najboljeg među nama koji je isto tako bio ponosan na svoje poreklo.

Glas mladog glumca Vukašina Jovanovića priča nam priče o događajima i predmetima koji su Tesli bili veoma važni, dok nam duhovnu poruku putem Teslinih citata prenosi protojerej Saborne crkve u Beogradu Slaviša Popović. Scenario za film Bežično napisali su dr Branimir Jovanović, autor istoimene knjige i Jelena Paligorić Sinkević, dok režiju i izvršnu produkciju potpisuje produkcijska kuća Sajko Media&Events iz Beograda.

Verzija filma na engleskom jeziku imaće svoje festivalske projekcije širom sveta tokom 2024. godine, dok će verzija filma na srpskom jeziku biti emitovana u okviru nekog od lokalnih emitera, o čemu će publika biti blegovremeno obaveštena putem kanala komunikacije Muzeja Nikole Tesle.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading