Gastro Srem
Promo
Gastro Srem

Promo

Foto: Promo

Manifestacija je na jednom mestu okupila male proizvođače mesnih i mlečnih proizvoda, kolača, testa, domaćih sokova, likera, vina, džemova i drugih proizvoda koji se po načinu pripreme, ukusu i kvalitetu razlikuju od sličnih proizvoda na tržištu.

Na Gastro Sremu su izloženi proizvodi čije se recepture prenose sa generacije na generaciju već decenijama. Svi proizvodi su prirodni i originalni, što ih čini izuzetno ukusnim.

„Čitav Srem sa Starom Pazovom povezuje ukusna hrana. Domaću ponudu vekovima unazad obogatili su i proizvodi nacionalnih manjina. Testa, čvarci kobasice, kao i mnogi drugi proizvodi se zaista izdvajaju po kvalitetu. Sremački čvarci su specifični i svako ko dođe u Srem treba da ih proba. Gastro Srem je manifestacija koja je svake godine sve bolja, tako da verujem da će Gastro Srem sledeće godine biti još zanimljiviji za posetioce. Aktivno radimo na tome“, izjavio je Đorđe Radinović, predsednik opštine Stara Pazova.

„Zadovoljna sam brojem posetilaca. Vidim da su i oni zadovoljni programom. Ako moram da izdvojim jedan od specijaliteta sa Gastro Srema izdvojila bih štrudle. Štridla sa makom, orasima ili višnjama sa ili bez suvog grožđa su specijalitet Srema", izjavila je ditektorka Turističe organizacije opštine Stara Pazova.

Gastro Srem

Promo

Foto: Promo

Tokom prvog dana manifestacije održano je takmičenje u spremanju ajvara u organizaciji festivala Izađi mi na teglu. Takmičilo se deset ekipa, a pobednici su se plasirali u finale i takmičiće se na nacionalnom takmičenju „Izađi mi na teglu“.

Nagradu za najukusniji slatki kolač dobila je Verica Vukotić, iz udruženja građana „Novi Banovci“. Najbolji recept za slani kolač imalo je udruženje građana „Citadela“ iz Srbobrana. Najuređeniji štand imalo je udruženje građana „Ruzmarin“ iz Golubinaca. 

U večernjim časovima nastupilo je osam internacionalnih folklornih ansambala iz Bosme i Hercegovine, Turske, Grčke i Bugarske, što je oko 300 učesnika.

Drugog dana manifestacije u podne na licu mesta pripreman je i poslužen tradicionalni sremački ručak, koji je podrazumevao supu, meso, sos i krompir.

Tokom drugog dana na bini su se našli tamburaški orkestri i pevačke grupe, a u večernjim časovima koncert je održala Seka Aleksić.