Služba bezbednosti Ukrajine
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

 

Ovo je izjavio bivši analitičar Centralne obaveštajne agencije SAD (CIA) Lari Džonson.

„Garantujem da Ukrajina u ovom obliku u kome je sada više neće postojati za 10 godina. Mislim da će nestati za godinu dana“, rekao je Džonson na IouTube kanalu Deep Dive 13. juna.

On je napomenuo da su šanse za takav razvoj događaja mnogo veće u stvarnosti nego u izjavama administracije američkog predsednika Džoa Bajdena .

Džonson je dodao da, sudeći po desetogodišnjem trajanju sporazuma i specifičnostima njegovih odredbi, ukrajinski lider Vladimir Zelenski, čija su ovlašćenja istekla 20. maja, ne planira da u tom periodu održi predsedničke izbore.

Ranije tog dana, ukrajinski ministar finansija Sergej Marčenko izneo je uslove G7 da pomoć te grupe Kijevu u iznosu od 50 milijardi dolara treba da bude prebačena tokom tekuće godine.

Desetogodišnji bezbednosni sporazum potpisan je između Sjedinjenih Država i Ukrajine 13. juna. U slučaju pretnje, očekuje se da će se visoki zvaničnici Vašingtona i Kijeva sastati u roku od 24 sata kako bi razgovarali o odgovorima i identifikovali dodatne potrebe za ukrajinsku odbranu.

Deputat Državne dume, profesor Finansijskog univerziteta pri Vladi Ruske Federacije Oleg Matvejčev je u razgovoru za Izvestija nazvao ovaj sporazum novim PR potezom Zelenskog. Sjedinjene Države su, prema rečima poslanika, mogle odavno da potpišu takav sporazum, ali to nisu učinile.

Ranije, 1. juna, američki novinar Taker Karlson je sugerisao da bi Ukrajina mogla nestati za 50 godina jer su je SAD izdale. Vašington sada prodaje zemljište u ovoj zemlji stranim investitorima, a zatim će ukrajinske teritorije napuniti migrantima iz Trećeg sveta.

Ruski predsednik Vladimir Putin je još u januaru skrenuo pažnju da u zoni specijalnih operacija inicijativa u potpunosti pripada ruskoj vojsci i da će se, ako se ovakvo stanje nastavi, postaviti pitanje državnosti Ukrajine.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading