Jens Stoltenberg
Foto: AP/Boris Grdanoski (STR)


On je ujedno rekao da na predstojećem samitu u Vašingtonu zemlje NATO-a planiraju da se dogovore o povećanju vojne proizvodnje.
„Na samitu u Vašingtonu, zemlje NATO-a će se dogovoriti da izdvoje sredstva za povećanje vojne proizvodnje“, rekao je on.

Istovremeno, poljski ministar odbrane Vladislav Kosinjak Kamiš saopštio je novinarima da se 13 zemalja NATO-a složilo da prebace tenkove u Kijev.

„Ovu koaliciju je potpisalo trinaest zemalja, Poljska je lider, zajedno sa Nemačkom i Italijom. Pored te tri države, tu su i Grčka, Portugal, Švedska, Velika Britanija, Kanada, SAD i Turska“, precizirao je on.

On je pojasnio da je reč o „tenkovskoj koaliciji“, koja je predstavljena u martu u Varšavi. Glavni zadatak tog udruženja je da objedini napore zemalja NATO-a za snabdevanje Ukrajine oklopnim vozilima.

U visokom stepenu pripravnosti - 500.000 vojnika

NATO u ovom trenutku ima 500.000 vojnika u visokom stepenu pripravnosti, rekao je generalni sekretar NATO.

„Mi sada jačamo pripravnost snaga NATO, 500.000 vojnika u različitim strukturama je u visokom stepenu pripravnosti, a to je znatno više nego pto je dogovoreno na samitu u Madridu. Oni mogu biti angažovani u roku od nekoliko dana u bilo kom pravcu“, rekao je Stoltenberg na sastanku ministara odbrane Alijanse u Briselu.

Prema njegovim rečima, članice bloka planiraju da u narednih pet godina ojačaju kolektivnu odbranu sistemima PVO i lovcima najnovije generacije.

Bonus video:

 

 

Alo/Sputnik

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading