Bohdana top
Foto: AP/Mads Claus Rasmussen (STR)

Najveće bitke vode se u oblasti Harkova. Ukrajinska vojska tvrdi da su na frontu intezivirani ruski napadi dronovima.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

Kraj bloga

Ruska artiljerija bije na frontu (VIDEO)

- Posada haubica Msta-B Grupe snaga Sever eliminišu uporišta OSU, timove bespilotnih letelica, vojnu opremu i ljudstvo, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije uz objavljeni snimak.

Borba iznad Belgorodske oblasti

Ruski sistemi PVO oborili su četiri avijacione bombe "hamer" i dve rakete HARM iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ukrajinci protiv mobilizacije (VIDEO)

Vozači kamiona u Ukrajini organizovali protest protiv novog zakona o mobilizaciji koji je danas stupio na snagu.
Autoput Kijev-Odesa blokiran je stotinama kamiona, čiji vozači zahtevaju ukidanje prinudne mobilizacije.

Zakazan sastanak u formatu Ramštajn za odbranu Ukrajine

Ministarstvo odbrane SAD najavilo je sledeći sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u Ramštajn formatu za ponedeljak, 20. maja.

Očekuje se da će sastanak biti održan onlajn, prenosi Ukrinform pozivajući se na pres-službu Pentagona.

"Američki minstar odbrane Lojd Ostin i načelnik Združenog generalštaba SAD general Čarls Braun održaće virtuelni sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine 20. maja u Pentagonu", navodi se u saopštenju.

Napominje se da će ovo biti 22. sastanak grupe zemalja u ovom formatu. Na sastanku se očekuje učešće ministara odbrane i šefova resora odbrane iz skoro 50 zemalja.

RUSI MELJU U HARKOVSKOJ OBLASTI Stižu izveštaji o masovnim gubicima Ukrajine (MAPA)

Zelenski: Oružane snage Ukrajine odbile ruski juriš na Časov Jar

Oružane snage Ukrajine odbile su ruski juriš na Časov Jar i uništile više od 20 jedinica oklopne tehnike neprijatelja, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u večernjem video obraćanju.

"Ne zaboravljamo ni na druge pravce bitaka, osim Harkova: Kramatorsk, Pokrovski, Kurakovo, južni pravci - gde god je teško, naše snage daju dostojan otpor okupatoru. Posebno se zahvaljujem momcima koji su odbili ruski napad na Časov Jar. Naši vojnici su uništili više od 20 jedinica oklopnih vozila okupatora. Bravo momci", poručio je Zelenski.

On je podsetio da se danas obeležava 80. godišnjica deportacije krimskotatarskog naroda. 

"Danas, obeležavajući sećanje na žrtve deportacije krimskih Tatara i osuđujući rusku zloupotrebu Krima, osećamo, znamo, da rusko zlo nije i neće biti svemoćno. Okupatorovo vreme na našoj zemlji je ograničeno, a njegovo proterivanje je neizbežno i zavisi od toga kako se svi opiremo, kako svi težimo da ujedinimo svet, i kako je sam svet postavljen da štiti čovečanstvo i život", poručio je predsednik Ukrajine.

On je naveo da je ruska okupacija Krima 2014. bila zapravo test odlučnosti za sve u svetu. 

"Tada nije bilo prave reakcije i (ruski predsednik Vladimir) Putin je odlučio da bi mogao da učini više zla nekažnjeno, a 24. februar je ovo okončao otporom svih Ukrajinaca, celog našeg naroda... Boreći se za Ukrajinu, radeći za Ukrajinu, došli smo do takvog nivoa da se rusko zlo neće sakriti od naših pravednih odgovora ni na sopstvenoj teritoriji", istakao je ukrajinski lider.
 

Putin poslao novo oružje na front

Najbolji ruski borbni avion gađa potpuno novim raketama

 

Moskva tvrdi da je uništila komandno mesto Ukrajine u Harkovu.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski kaže da bi dva PVO "patriota" odbila napade ruskih trupa. NATO zvaničnici tvrde da Rusija nema kapacitete da osvoji Harkov.

 

ZAKON STUPIO NA SNAGU U UKRAJINI Svi obuhvaćeni će morati da se spreme za front

Vlasti u Kijevu usvojile su izmenu zakona o mobilizaciji, po kojoj je spuštena starosna granica za poziv u vojnu službu.

Na snagu su stupile izmene zakona o mobilizaciji prema kojima je predviđeno da mobilizaciji podležu građani starosti od 25 do 60 godina.

Prilikom mobilizacije muškarci od 18 do 60 godina dužni su da sa sobom stalno nose ispravu o vojnoj registraciji i da je predoče na zahtev predstavnika PKZ ili policajca ili granične službe, navodi Ukrinform.

ZELENSKI SAHRANIO MAKRONOV PLAN "Rekao sam mu: Emanuele, hajde na trenutak da zamislimo..."

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u petak u intervjuu Frans presu da odbacuje ideju o primirju u ratu sa Rusijom tokom Olimpijskih igara u Parizu, za šta je izrazio želju francuski predsednik Emanuel Makron.

- Rekao sam: Emanuele, mi u to ne verujemo. Hajde da zamislimo na trenutak da postoji primirje. Pre svega, ne verujemo (Vladimiru) Putinu. Drugo, on neće da povuče svoje trupe. Treće, (...) reci mi Emanuele, rekao sam, ko garantuje da Rusija to neće iskoristiti da dovede svoje trupe na našu teritoriju - rekao je Zelenski.

- Mi nismo protiv primirja, nismo protiv kraja rata. Ali želimo pravedan kraj ovog rata. Mi smo protiv primirja koje bi koristilo neprijatelju - dodao je on.

Celu vest pročitajte OVDE.

PRAVOSLAVNA SVETINJA U KIJEVU SRAVNJENA SA ZEMLJOM! Crkva potpuno uništena, samo je JEDNA IKONA ostala netaknuta! (FOTO)

U Kijevu je srušena Vladimiro-Olginska crkva Desjatinskog manastira kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve, navodi se u saopštenju objavljenom na telegram kanalu manastira.

U četvrtak oko ponoći, manastir je izvestio da su crkvu ogradili policija i vojno osoblje.

 

 

- Hram, koji je osveštao Njegovo Blaženstvo mitropolit Vladimir, više ne postoji - navodi se u saopštenju.

Iz manastira su pojasnili da je čudotvorna ikona Bogorodice neoštećena, prenosi RT Balkan.

Sud u Ukrajini je 14. septembra naložio da se crkva demontira crkva na zahtev Nacionalnog muzeja istorije Ukrajine koji se nalazi pored.

Načelnik sinodalnog informativno-prosvetnog odeljenja UPC, mitropolit Nižinski i Prilucki Kliment, nazvao je ovu odluku "otvorenim izazovom za ukrajinske pravoslavne hrišćane".

Potom je rušenje, koje je najavljeno za 7. maj, odloženo na neodređeno vreme "iz tehničkih razloga".

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading