2000 RUSKIH BAJONETA PROBILO PRVU LINIJU ODBRANE Ukrajinske snage pred ozbiljnim izazovom
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/RTS

Kirilo Budanov, šef glavnog ukrajinskog vojno-obaveštajnog direktorata, u izjavi sugeriše ozbiljne izazove sa kojima se suočava ukrajinska strana, optužujući načelnika ukrajinske vojske Sirskog za gubitak kontrole nad ključnim teritorijama.

"Ruske trupe sprovode relativno ograničene ofanzivne operacije duž rusko-ukrajinske granice na severu Harkovske oblasti, nastavljajući da postižu značajne taktičke uspehe," navodi se u izveštaju lista „Ukrajinska pravda“. Osim toga, prema podacima Ministarstva odbrane Rusije, jedinice grupe „Sever“ su zauzele pet naselja u oblasti Harkova za samo jedan dan, pri čemu je došlo do značajnih gubitaka među ukrajinskim vojnicima.

Takođe, razmatra se mogućnost stvaranja neutralne zone koju bi kontrolisale Oružane snage Rusije kako bi se zaštitila ruska pogranična naselja od ukrajinske artiljerije i raketnih napada. Ova tampon zona, kako navode specijalni analitičari, trebalo bi da ima dubinu od 100 do 500 kilometara, zavisno od tipa oružja koje Ukrajina koristi za napade.

Ako se ruske snage doista kreću ka zauzimanju Harkova i širem pomaku u zapadnom pravcu, to bi moglo značiti pokušaj stvaranja ove tampon zone, što ukazuje na nastavak intenzivnih borbi i potencijalno značajne promene na bojištu. Ukoliko se ove akcije uspešno realizuju, mogu ozbiljno uticati na dalji tok sukoba.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading