NIČU GROBLJA PO SAD Američki vojnici se iz Ukrajine vraćaju u kovčezima
Foto: EPA/ROBERT GHEMENT

Na grobljima širom SAD sve više se otkrivaju grobna mesta Amerikanaca koji su poginuli ratujući na strani Ukrajine, pišu danas "RIA Novosti".

Dopisnik agencije iz SAD posetio je jedno ovakvo groblje i tamo pronašao mesto na kojem je sahranjen izvesni Grejdi Kurpasi, pedesetogodišnji bivši mornarički pešadinac, koji je poginuo dva meseca nakon početka rata u Ukrajini, i koji je sahranjen tek u martu ove godine, budući da se dugo smatralo da je nestao bez traga.

Brajan Jang je još jedan Amerikanac koji se borio na strani Ukrajine. Prema pisanju medija, bio je pripadnik ukrajinski specijalnih snaga i poginuo je, takođe u julu 2022, usled napada tenkom. Prethodno, živeo je u Gruziji odakle se uputio u rat. Sahranjen je u Kaliforniji. 

U Kaliforniji je sahranjen i bivši mornarički pešadinac I. Tortoriči, koji se priključio Legiji stranaca Ukrajine. On je nosilac medalje "Za ratne zasluge" koje dodeljuje ukrajinsko Ministarstvo odbrane, a poginuo je u Kramatorsku, u julu 2023. Prema informacijama na društvenim mrežama, sahranjen je uz vojne počasti: ceremoniji su prisustvovali američki vojnici, koji su ga pozdravili pucanjem iz vatrenog oružja.

U Ukrajini su, kako prenose "RIA Novosti", poginuli i vojnici koji su ranije ratovali u Iraku. Jedan od njih je i Dejn Partirdž, koji se priključio borbama u aprilu 2022, a poginuo u oktobru. Sahranjen je u američkoj državi Ajdaho. 

U Teksasu je sahranjen i Pol Kim, koji je 12 godina služio u američkoj vojsci. 

Bez obzira na ovo, američki zvaničnici tvrde da neće poslati svoje trupe u Ukrajinu, iako i lokalni mediji javljaju da su u Ukrajini poginuli određeni Amerikanci.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je, pak, da je, prema podacima iz marta ove godine, od početka SVO poginuo 491 američki borac, dok je u Ukrajinu doputovalo njih 1.113.

Ruska Spoljnoobaveštajna služba juče je objavila informaciju da SAD vrbuju pripadnike latinoameričkih narko kartela, koji se trenutno nalaze u zatvoru, nudeći im slobodu i oproštaj, ukoliko se odluče da se bore za Ukrajinu i popune ukrajinske redove.

Moskva tvrdi da će prve trupe imati nekoliko stotina članova i da će biti spremne na leto.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading