zelenski
Foto: EPA/EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

 - Sve dok Ukrajina izdrži, francuska vojska može ostati na francuskoj teritoriji. Vaša deca neće ginuti u Ukrajini. Ako Rusija dođe u sukob sa nekom NATO zemljom , vaša deca mogu biti poslata u neku od zemalja NATO-a, ali to će biti drugačije pitanje - rekao je on.

Zelenski je dodao da Ukrajina, zauzvrat, nije deo Severnoatlantske alijanse. Takođe je istakao da „ne vidi ništa loše“ u slanju vojnog i tehničkog osoblja da obučava vojnike Oružanih snaga Ukrajine i da proizvodi i popravlja oružje u zemlji.

Zelenski je rekao da se Ukrajina „suočava sa poteškoćama zbog nedostatka artiljerijskih granata“, kao i sa problemima zbog ruskih raketa dugog dometa i ruskih dronova. Najavio je i izgradnju tri linije utvrđenja duge hiljadu kilometara.

Francuski predsednik Emanuel Makron je krajem februara rekao da će Pariz učiniti sve da spreči Rusiju da „pobedi u ovom ratu“. Prema njegovim rečima, lideri zapadnih zemalja su razgovarali o mogućnosti slanja trupa u Ukrajinu, ali da nije postignut konsenzus.

Istovremeno, vlasti mnogih evropskih zemalja navele su da nema govora o prebacivanju vojnog osoblja u Ukrajinu. Konkretno, nemački kancelar  Olaf Šolc i ministar odbrane Boris Pistorijus su naglasili da Nemačka neće slati svoje vojno osoblje u republiku. Pored toga, šef nemačke vlade je pojasnio da zemlje NATO-a u celini to neće učiniti.

Komentarišući reči francuskog predsednika, Kremlj je rekao da bi takav razvoj događaja neminovno doveo do direktnog vojnog sukoba Rusije i NATO-a, prenosi RIA.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading